perjantai 23. joulukuuta 2011

Aatonaatto

                                                            (kuva Inge Löök)


Aika outo aatonaatto! 
Itselläni on olo kuin jouluaattona.
Viime vuosina jouluaatto on sattunut aina arkipäivälle ja se on tarkoittanut, että olen ollut töissä normaalisti. Mutta tänä vuonna olenkin jouluaaton kotona!! Huh hei:)
Eli tänään olen käyttäytynyt kuin edellisinä jouluaattoina: käynyt töissä jossa vietettiin pienimuotoisia joulupippaloita keskellä päivää; tehnyt pikajoulusiivouksen; laittanut kuusen paikalleen ja saanut edes osan jouluvaloista toimimaan ja nyt vietän rauhallista iltaa kynttilän valossa ja vinkkulasi vieressä ... yksin.


Tytöt ovat tietenkin kuka missäkin ... tai siis esikoinen käväisi juuri ja lähti kämpilleen. Sovittiin huomisesta kuusen koristelusta ja salaattien teosta. Nuorimmainen sai luvan mennä kaverinsa luo yökylään. Ja mies on töissä ... luojan kiitos!! On meinaan ollut kotona kaksi ja puoli kuukautta ja nyt on onneksi töitä joulupyhät ja uusi vuosi. Tekeen ihan hyvää kaikille, että telkun kaukosäädin on välillä minun hallinnassa;)


Nautin tällä hetkellä tästä hiljaisesta hetkestä. Taustalla soi musa, koira ja kissa nukkuvat omilla paikoillaan, kyntteliköt luovat tunnelmaa ja sisällä on ihanan lämmintä vaikka ulkona on todella kylmää. Vaikka nautin hetkestä, jollain tavalla on kuitenkin haikea olo. Itseasiassa tiedän miksi, mutta siitä ehkä joskus toiste ... tulevaisuudessa ... jos on aihetta siitä puhua


Mietin hiukka aikaisemmin mitä sitä nyt sitten tekisikään huomenna jouluaattona, kun kerran olen koko päivän kotona. 
Ensin aion herätä ihan omaan tahtiin, ilman herätyskellon pirinää. Aamupäivällä pitää ottaa iisisti ja käydä kahvilla normaalin viikonlopun tapaan ... Lukea päivän lehdet kahvin lomassa ja tavata ehkä tuttuja. Vasta sen jälkeen voi rynnätä kotiin tekemään rosollia ja paria muuta salaattia ym. Jouluaattona täällä paastotaan eli syödään kalaa (ne kenellä on siihen mahdollisuus/varaa ...tai sitten syödään mitä kaapista löytyy) ja meillä taitaa olla huomenna  ateriaksi "bakalar e bianco" ja lisukkeena "otakaapistamitälöytyy".  
Ne muutamat hassut lahjatkin pitäisi saada kääräistyä jonkinlaiseen lahjapaperiin... Sen olisin voinut kyllä tehdä jo tänään, mutta en vain saanut aikaiseksi.
Tänään keksin mitä en ole tehnyt ikinä täällä ....... käynyt JOULUSAUNASSA!!! Eli huomenna meillä lämpiää sauna keskellä päivää, keskellä jouluaattoa!! En tiedä meneekö sinne sitten kukaan muu kuin minä, mutta sauna on huomenna lämmin ... Tervetuloa vaan kuka haluaa:)
Esikoinen saattaa jopa liittyä seuraan, mutta miehestä ja nuorimmaisesta en tiedä. Mies on kuulemma aina liian väsynyt saunan jälkeen ja huomenna menee töihin illalla .... Mutta ei se mitään, minä menen kuitenkin!


Joulupäivänä mennääkin sitten koko porukka anoppilaan jouluaterialle. Tänä vuonna siitä saattaa kehkeytyä yllätyksellinen .... kälyn mies on muuttanut ruokavaliota sairauden takia (sama kuin miehellä!), esikoinen sanoi tuovansa poikakaverinsa kaikkien nähtäväksi, käly on vetänyt herneen nenäänsä erään aikaisemman tapahtuman vuoksi eikä ole kuukauteen meille soittanut, ehkä nuorimmainenkin tuo poikakaverin kakulle ja minä&mies saatamme sanoa sitten loppujenlopuksi kaikille suorat sanat ..... Että sellaista joulua täällä etelässä saatetaan viettää!
Jouluaatto tai jouluaattoyö ei ole täällä niin hiljainen ja harras kuin Suomessa. Suurin osa ihmisistä menee keskiyön messuun (vasta sen jälkeen alkaa joulu ja toivotellaan toisille "hyvää joulua") tai ainakin kirkon ympärille tai kirkon ympärillä oleviin kuppiloihin. Jos ei kuppilat kiinnosta, niin saatetaan mennä jopa jollekin kylään ja viettämään mukavassa seurassa jouluaattoyötä. Ja yöllä saa sitten vihdoinkin syödä lihaa, kun on kerran paastottu koko jouluaattopäivä! Katsotaan saanko itseäni liikkeelle huomenillalla, saattaa vähän riippua minkälainen keli on.

5 kommenttia:

Amalia kirjoitti...

Oikein rattoisaa joulusaunaa ja tietysti Hyvää Joulua teille.

mamãe kirjoitti...

Oikein hyvaa joulua! Joulusauna kuulostaa ihanalle. Joulupaiva sukulaisten kanssa taas mielenkiintoiselta. Kerro sitten miten meni! :)

Tuula kirjoitti...

Hyvää joulua sinne teille!

Jael kirjoitti...

Hyvää Joulua Anna kukkulalle!

MaaMaa kirjoitti...

Joulusauna, AH! :)
Kerro sitten joskus miten meni sukulaisten kanssa ... kuulostaa mielenkiintoiselta ;) ;)

Ihania vuoden viimeisiä päiviä <3