Joulun aikaan (ja kyllä muutenkin) leivonnaisissa käytetään täällä todella paljon unikkoa/mak ja pähkinöitä etenkin saksanpähkinöitä/orah.
Molemmat ovat melko kalliita aineksia (vaikka unikkoa ja pähkinöitä kasvaa koko maassa), mutta kakku tai leivonnainen ei ole kunnon leivonnainen, jos siinä ei ole pähkinää jossain muodossa mukana.
Tässä perinteinen leivonnainen joka pitää olla joulupöydässä:
500 g jauhoja
500 g jauhoja
3,5 g hiivaa
1 kananmuna
2 keltuaista
500 g saksanpähkinöitä
100 g margariiniä tai voita
300 g unikon siemeniä jauhettuna
6 dl maitoa
550 g sokeria
1 dl rommia
100 g rusinoita
sitruunan kuorta
Sekoita astiassa taikinan juuri: sekoita hiiva, teelusikallinen sokeria ja jauhoa ja puoli desiä maitoa. Anna seisoa lämpimässä paikassa 45 minuuttia.
Levitä leivonta-alustalle siivilöity jauho, lisää loput aineet ja taikinajuuri. Sekoita taikina kuohkeaksi joko käsin tai konella. Laita taikina astiaan ja anna kohota lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.
Sillä aikaa sekoita täytteet:
Anna maidon kiehahtaa ja lisää sokeri. Laita yhteen astiaan jauhetut saksanpähkinät ja toiseen unikkojauhe. Lisää molempiin astioihin rommissa kosteutetut rusinat sekä hionoksi raastettu sitruunan kuori, sekoita. Lisää kuuma maito, sekoita.
Jaa taikina kahteen osaan, kauli uunipellin kokoiseksi. Levitä toiselle taikinalle pähkinätahna ja toiselle unikkotahna. Rullaa taikinat kääretortun tapaan ja aseta uunipellille.
Ennen paistamista voitele rullat keltuaisella ja anna nousta vielä 15 minuuttia.
Paista rullia 180 asteessa noin 60 minuuttia.
6 kommenttia:
Riikka täältä lumettomalta Pirkanmaan kamaralta lähettä terkkuja piiiitkästä aikaa!
Mies tulee viikon päästä Dalmatiasta ja tilasin unikonsiemeniä satsin tuliaisiksi, tarkoitus vääntää tuota rullaa uudeksi vuodeksi jos en jouluksi ehdi.
Ihanaa joulun odotusta ja voimia arkeen!!
Täälläkin pidetään kovasti unikonsiemenistä ja niitä on leivonnaisissa. Nami!
Hei Riikka!!!
Kiva kuulla teistä piiiiitkääästä aikaaaa:)
Onko mies täällä kauankin ollut? Siitä vaan leipomaan ja herkuttelemaan;)
Yaelian,
mä tykkään siemenistä leivän ja sämpylän päällä, syön tuota "makovnjacaa" jos joku muu tekee;)
Vähän kuin 'parempi pulla' njam. Unikonsiemeniä käytetään täälläkin. On ihan kokeilemisen arvoinen vaikka olen tosi laiska leipoja eikä uunikaan paista kunnolla, harmittaa aina kun jotain haluaisi yrittää niin pitää mennä anopin puolelle paistamaan.
molemmat tuotteet ovat tuttuja taalla turkissakin. ja myös kalliinpuoleisia.varsinkin unikonsiemenet.
Sirokko, ei muuta kuin anopin luo paistamaan pullaa;)
Sateenkaari, niin on nuo täälläkin kalliita vaikka saksanpähkinää kasvaa joka puolella.
Lähetä kommentti