tiistai 20. syyskuuta 2011

Pukeutumiskoodi

"Koulussamme on ns. pukeutumismääräykset. Vaikka nyt on vielä poikkeuksellisen kuumaa ja nuoret haluaisivat pukeutua kevyemmin emme salli kuitenkaan ihan mitä vain. Poikien sortsit eivät saisi olla liian lyhyet vaan sellaiset polveen asti ylettyvät käyvät vielä. Ja tytöt ... ei avonaisia kaula-aukkoja eikä ohuen ohuita olkaimia. Eikä tietenkään minihameita eikä napapaitoja. Nuorten pitää osata pukeutua tilanteen ja paikan mukaan ja muutenkin käyttäytyä edustavasti ja kohteliaasti.Olemme joutuneet joskus lähettämään nuoria kotiin vaihtamaan vaatteita."


Näin uusi luokanvalvoja selitti koulun käyttäymissääntöjä pukeutumisen ja käyttäytymisen kohdalta. Olin jo aikaisemmin kysynyt kuopukselta, miksi pitää farkkuja helteellä ja olin saanut vastaukseksi: "Mama, eihän me saada pitää hametta koulussa!!" Mutta onko siis kaikki hameet kielletty? No ei! Kyllä hame jossa helma on polvimittanen käy, neiti vaan ei pidä ikinä sellasia hameita vaan hänen hameenhelmat loppuu jossain pepun ja polven välimaastossa, siinä reiden kohdalla ...jotenkin ....
Eikä kuulemma saisi olla "piercereitä", mutta siihen tytät totesi eilen, et "Niin, ekana päivänä sanottiin ettei saa olla yhtään pierciä, mut muutaman päivän päästä joka puolella näky reijitettyjä päitä! Ehkä ne on sitten niitä yläluokkalaisia." 
Itselläni ei ole mitään näitä pukeutumissääntöjä vastaan. Ihan hyvä vain. Eihän mekään voida olla töissä ihan minkä näköisiä tai laittaa ihan mitä vaan päälle. 


En tiedä mikä on Suomen käytäntö nykyään peruskouluissa, mutta ainakin meidän koulussa ( ja kuulemma monessa muussakin) on ns. meikkauskielto eikä saa olla edes lakatut kynnet. Pientä meikkiä sai olla joskus, mutta kyllä on neidit useampaan otteeseen komennettu pesemään naamat tai poistamaan unohtuneet kynsilakat. 
Mutta siitä meinasi tulla joillakin luokilla ongelma, koska vessaan pesumatkalle komennetut tytöt eivät tajunneetkaan mitä heidän piti siellä varsinaisesti tehdä. Opettaja oli tainnut sanoa, että menkäähän siistimään naamanne ja neidit olivat sen ymmärtäneet niin, että meikki oli valahtanut ja sitä piti korjailla... Eli ei siis muuta kuin lisää kajaalia tai luomiväriä ja siistiä oli!! Ne likat saivat kyllä melko nopeasti lähtöpassit kotiin naaman pesulle!!

8 kommenttia:

Ciacy kirjoitti...

Tààllà on vain tuo koulu
"kaavun" pitàminen, josta nyt tosin helteellà tuli kielto. Shortseissa olen pojan kouluun laittanut...tosin ovat olleet ihan pitkàt shortsit.
Omana kouluaikanani suomessa ei ollut mitààn sààntòjà. Sai meikata ja lakata kynsià...ihan miten vaan :D

finkinja kirjoitti...

Toisaalta mä huolisin tänne kanssa jonkinlaisen koulupuvun, ainakin peruskouluun. Silloin ei tulis sitä sellasta näyttämisen halua ja kilpailua kenellä on ja mitä. Ammattiopistoissa tai lukioissa en sit taas kaipais koulupukua.
Kyl mun mielestä peruskoulussa saa olla pojillakin sortseja jos on kuuma, mutta napapaidat on kiellettyjen listalla.
Eihän meiltä mitään kielletty silloin meidän kouluaikaan ... eihän me edes meikattu paljon ...kai ...;)

ebrufin kirjoitti...

Meilla taalla on koulupuvut viela lukioissakin, ja samalla meikkaus kielto. Korujakaan ei saa pitaa, eika kynsia lakata. Tukka ponnarilla, eika edes nutturalla sutaistuna. Pojilla hiukset eivat saa menna korvan paalle.

Hameiden pituus on ainakin tyttaren koulussa polven ylapuolelle saakka, ja yrittavathan ne tytöt hameitaan nostella ylemmas, ja opettajat sitten komentavat alemmas:)

Yleensa suomalaisten mielesta saattaa olla vaarin, etteivat lapset ja nuoret saa olla puettuna miten tykkaavat ja jopa meikki kielletty. Mina henk.kohtaisesti olen erittain tyytyvainen siita, etta koulu pysyy kouluna eika minaan kilpailupaikkana siita milta nayttaa/ mita on paalla.

Anne kirjoitti...

Minusta nuorikin ihminen saa ilmaista persoonaansa ulkonäöllä ja samaan muottiin työntäminen on melkein väkivaltaa.

Muut tehkööt miten tykkää. Minä kajautan hurraahuudon sille, ettei täällä ole koulupukuja tai pakkokampauksia!

finkinja kirjoitti...

Kyl nuoret saa ilmaista itseään pukeutumisella ihan miten vaan, se on ihan hyvä. Mut kun jotkut menee siinä liian pitkälle ... ei mun mielestä joku napapaita ja miniminihame sovi kouluun.

Anonyymi kirjoitti...

Pukeutumista ei mitenkään ole täällä Suomessa säädelty, tai meikkejä, lävistyksiä (ellei ne ole vaarallisia vaikka teknisissä töissä) jne. Mutta kaikissa kouluissa puututaan usein näihin provosoiviin paitoihin jotka on "hyvän maun vastaisia". Kaikenlaisia virityksiä sitä oppilaidensa päällä näkee. Lippikset päällä sisällä on se yleisin "taistelun" aihe.

Narutoppeja, minihameita, meikkejä joka lähtöön jne. Kyllä täällä usein vähän överiksikin menee.

En ole koulupuvkujen kannalla, ennemminkin harmittaa se että nuorten tyttöjen pukeutuminen on usein kovin seksististä ja niukkaa. Vaikka kroppa sen sallisi niin mieli ei ehkä kestä kaikkien typerioen aikuisten kommentteja. Näistä joskus tunneilla kuulee.

Eeva, tre

Vihreatniityt kirjoitti...

Minä olen koulupukujen kannattaja. Voiko helpompaa olla, kun aina on sopivat vaatteet,eikä niillä tarvitse kilpailla kenenkään kanssa. Vapaa-ajalla voi sitten pukeutumisellaan "toteuttaa" itseään, jos siltä tuntuu.

MaaMaa kirjoitti...

Meikkikielto ja se että koulu määrää miten tukkaa pidetään on mun mielestä jo vähän liikaa... Mitä väliä sillä on oppimisessa? Miniminihameet, spagettitopit yms biitsivaatteet pitää mustakin kyllä jättää vapaa-ajalle. Koulupuvussa on hyvät ja huonot puolensa, mutten itse sellaista kyllä olisi halunut pitää.