keskiviikko 17. helmikuuta 2010

Karnevaalit loppu ja paasto alkoi!

Päiväkodin talonmies ja "Tušibakalo"


No niin, nyt se on sitten ohi!! Onneks;)
Siis karnevaalit.
Tänään on joka kylällä ja kukkulalla poltettu vuoden syntipukki. Syntipukki on saanut niskaansa kaikki menneen vuoden kiukut, huonot asiat, poliitikkojen sotkut, sairaudet ....
Mutta ei syntipukkia ole ihan noin vain heitetty roviolle. Ennen kuolemantuomiota paikalle on kutsuttu tuomari, syyttäjä ja tietenkin puolustusasianajaja. Syyttäjä on syyttänyt ja puolustaja yrittänyt puolustaa. Mutta joka kerta erittäin huonolla menestyksellä ... tuomari on tehnyt päätöksen ja syntipukki saanut tuomion.


Tämä on päiväkodin syntipukki. Lapset saivat itse päättää syntipukin nimestä ja siitä tuli tänä vuonna "tušibakalo" eli kantelupukki. Nyt on sitten kaikki viime vuoden kantelut ja toisten syyttelyt ainakin vähäksi aikaa hävinneet tuhkan mukana.

Päiväkodin "zvončar"/kellosoittaja

Tänään on myös katolisen kirkon mukaan "pepelnica/tuhkakeskiviikko" ja 40 päivän "korizma" paasto alkaa.
Ja tänään on toinen vuoden kahdesta täyspaastopäivästä eli tänään täysi-ikäisiä kehoitetaan syömään vain yksi kevyt ateria eikä se saisi sisältää lihaa missään muodossa. Itse en paastoa vaan vähensin aterioita ja söin mahdollisimman kevyesti.
Alkanut 40 päivän paasto ei tarkoita vain ruokavalion muutosta. Paaston aikana tulisi tutkiskella itseä ja miettiä mitä on tehnyt väärin ja mitä voisi tehdä toisin, paremmin. Paaston aikana tulisi auttaa lähimmäisiä ja yrittää irtautua, luopua jostain itselle erittäin tärkeästä asiasta. Monet lupaavat olla syömättä makeisia, suklaata .. toiset päättävät lopetaa tupakoinnin, olla juomatta alkoholia ... Nuo kaikki asiat ovat periaatteessa hyviä päätöksiä, mutta luopuminen tulisi omistaa jollekin ... tulisi lupautua luopumaan jostain itselle erittäin tärkeästä asiasta tai lupautua tekemään jotain toisen ihmisen hyväksi.

Olen parin päivän aikana kaiken sekamelskan ja sotkun keskellä yrittänyt miettiä mistä voisin luopua tai mitä voisin tehdä ja kenen hyväksi. Ehkä tällä hetkellä eniten apua tarvitsisi esikoinen. Ehkä voisin olla hänen tukena ja turvana enemmän, yrittää saada asiat luistamaan paremmin tai ainakin saada niihin jonkinlainen suunta. Oli se sitten vastoin meidän toiveita ja haluja. Mistä sitten voisin luopua? ...  Tärkein ja vaikeimmin luovutettavissa oleva asia taitaa olla tämä tietokone, mutta ilman sitä neljäkymmentä päivää ... Ei taida onnistua! Tämä on kuitenkin puhelimen sijainen, yhteydenpitoväline ja informaation lähde. Voisin kyllä vähentää tämän edessä istumista;)

P.s. ja suklaan syönti jää nyt vain viikonlopulle;a

6 kommenttia:

Allu kirjoitti...

Jännä kuulla, että teilläkin poltetaan syntipukki niinkuin täällä meilläkin.

Elina Koivisto kirjoitti...

Mukava kuulla teidän traditioista. Tänä vuonna en aio paastota sen ihmeellisemmin, koska odottavat äidithän on vapautettu siitä. tosin olen suklaalakossa, koska minut kutsuttiin sellaiseen ryhmään Facebookissa. Ajatus toisen ihmisen auttamisesta paastonaikana on hieno ja tarpeellinen.

ohrakaski kirjoitti...

Teillä tuntuu olevan siellä kaikenlaisia hauskoja traditioita. Tuntuu joskus, että täällä lumen keskellä ei ole muita traditioita kuin lumen luonti, vuodesta toiseen.
Jos aiot jostakin luopua, niin älä ainakaan tietokoneesta. Kai siinä luopumisessa olisi tarkoitus päästä eroon jostain paheesta eikä sinun todellakaan pidä koneesta luopumaan. Kaiva pikaisesti jokin muu pahe mistä on huomattavasti helpompi luopua.
Lämpöasteita odotellessa.

Leen@ kirjoitti...

Aika mahtavaa merkitystä tuossa karnevaaliperinteessä. Pienetkin lapset saavat aineksia käsitellä syyllisyyttä, tuomioita, ehkä armoakin. Eettistä kasvatusta jos mikä, vaikka kaikki on tietenkin karnevaalin iloittelevaan asuun puettu ja saakin olla niin hyvä että silläkin on merkityksensä.

Luopuminen ei ole ikinä ongelmatonta. Minä olen kokeillut monenlaista paastoaikaa, eikä se makeapaasto ollut lainkaan huonoimmasta päästä, joka lankeemuksesta piti maksaa sakkoa, jonka juhlallisesti tilitimme pääsiäisenä lähetystyölle.

elsi kirjoitti...

Ei meinaa onnistua vastaaminen kokeilen uudemman kerran... ja näin testitekstillä vainen

finkinja kirjoitti...

Allu,
niin sielläkin on se sama tapa. Mites muualla Euroopassa?

Elina,
kuulemma pitäis tosiaan enemmän panostaa tuohon muiden auttamiseen ja samantapaisiin asioihin paaston aikana. Mutta ihan hyvä ajatus on luopua jostain huonosta tavasta:) Pitääkin etsiä FB:stä käsiin tuo ryhmä;)

Ohrakaski,
en tosiaankaan meinaa luopua tästä tietsikasta, vaikka mies on kyllä toista mieltä;) Mutta voin sitten vaikka keskittyä koneella istumiseen silloin kun hän on töissä:)

Leen@,
niin mä unohdin määrätä itselleni sakon jos rikon lupausta;)
Muutenhan täällä kerätään rahaa hyväntekeväisyyteen paaston aikana ja koululaiset osallistuvat siihen juuri sillä tavalla, että säästävät karkki- ja taskurahat kirkolta saamaansa "äästöpossuun" joka sitten luovutetaan paaston lopulla kirkkoon.

Elsi kommentoi sitten ens kerralla;)