maanantai 23. helmikuuta 2009

Zvončari


Posted by Picasa
Kellonsoittajat tulivat ja menivät:) Mies oli kuvaajana tänään, koska minä olin töissä! Olisin kyllä ollut mielummin tuolla menossa mukana:)
Harmi ettei hän nauhottanut, kellojen kumina on mitä melkoisin!
Kellonsoittajien mukana kulkee "medo" karhu joka yrittää käydä etenkin naispuolisten katselijoiden kimppuun. Samoin "vrag" piru yrittää mustata naisten naamat pussaamalla tai muuten vain koskettamalla. Mitä kauniinpi nainen, sitä enemmän saa juosta karkuun:)
Kellonsoittajat yrittävät myös vikitellä naisia, mutta saavat tehdä sitä vain naamarit naamalla. Kun naamarit lasketaan tauolla maahan, pitää käyttäytyä kiltisti ja kunnolla. Esikoinen sai kuulemma tänään kaikesta huolimatta yhdeltä nuorelta kellonsoittajalta pusun suoraan suulle :O ja nuorimmainen juoksi pirua karkuun turhaan ... tuli kotiin naama mustana:)
~
Tämän päivän ohjelmaan kuuluu myös kananmunien kerjääminen ovelta ovelle. Aikaisempina vuosina lapset kiersivät kaikki yhdessä naamiasasuihin pukeutuneina, mutta tänä vuonna ovella kävi vain pari porukkaa. Eikä munien keruu ole vain lasten juttu, joillakin kylillä aikuiset ja lapset lähtevät yhdessä kiertämään ja saattavat tehdä monien kymmenien kilsojen kieppejä.
Kerääjien pitäisi laulaa kerjuulaulu ovella, mutta viime vuosina lapset ovat alkaneet luistaa siitä hommasta. Mutta meiltä ei munia tipu jos ei kuulu laulua!;)
Palkaksi kelpaa munien lisäksi karkit ja viime vuosina enemmän ja enemmän raha.
Palkaksi saaduista munista tehdään erilaisia leivonnaisia ja jos rahaa tulee niin järjestetään yhdessä "fešta" tai yksinkertaisesti jaetaan saalis tasapuolisesti.

6 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Kiva kollaasi teidän karnevaalista:-)

Mila kirjoitti...

Ihania perinteitä siellä :)

Tuula kirjoitti...

Mukava kuulla teidan perinteista siella!

Susanne kirjoitti...

Kiva ja mielenkiintoinen postaus!:)

Sirokko kirjoitti...

Jes, kiva kollaasi ja mielenkiintoinen juhla. Varmaan siellä on oikeasti hauskaa eikä juhlia pilaa juopuneet niin kuin suomessa on valitettavasti tapana.
Paljon on nähty vaivaa naamareidenkin takia :)

MaaMaa kirjoitti...

Miksi ne kerää just munia?
Tosi mielenkiintoista kuulla ihan uudenlaisista perinteistä! Nauratti tuo mustanaamainen kuopus! :D