torstai 26. helmikuuta 2009

Päätöksiä ...

Kun ihminen päättää jotain,
hän syöksyy voimakkaaseen virtaan,
ja virta kuljettaa hänet paikkoihin
joista hän ei ole edes uneksinut
päätöstä tehdessään.
-Paulo Coelho / Alkemisti
~
Karnevaalit ohi, juhlat juhlittu, kaiken pahan ja huonon onnen syntipukit poltettu roviolla tai lähetetty raketilla avaruuteen ... kaupungin avaimet luovutettu takaisin ja hiljalleen palaillaan tavalliseen tasaiseen arkeen ... seuraaviin juhliin saakka;)
Eilen alkoi "korizma", hiljentyminen ja valmistautuminen pääsiäiseen. Unohdin täysin eilisen tuhkakeskiviikon/pepelnican, muistin sen vasta silloin kun kirkon kellot kumahtelivat pääni yläpuolella ja olin sytyttämässä omaa roviota puutarhassa (kaiken pahan syntipukiksi en keksinyt mitään muuta kuin mielettömän kasan kuivia oksia ja puutarhajätettä;)). Ei siinä sinänsä ollut muuten mitään muistettavaa kuin, että kaikki kynnelle kykenevät ja joidenkin "sääntöjen" mukaan elävät paastosivat eilen ... ei siis lihaa ja vain yksi ateria. Mutta se unohtui taas kaiken kiireen keskellä ... pari päivää hiljalleen jäytänyt mahataudin poikanen kyllä verotti syöntiä.
~
Nyt korizman aikana tulisi hiljentyä, miettiä omaa elämää, puhdistaa mieltä ja ruumista, auttaa apua tarvitsevia, olla yhdessä perheen ja ystävien kanssa, tehdä hyviä töitä, päästä eroon pahoista tavoista ...
Monet yrittävät lopettaa tupakan polton tai alkoholin käytön edes täksi ajaksi ... lapset lupaavat olla tuhlaamatta rahaa karkkeihin ja antavat karkkirahat köyhille ...
Mietin juuri mitä olen itse päättänyt tehdä?
Hyppäänkö virran mukaan ja päätän aivan jotain liian suurta mistä en osaa pitää kiinni vai tyydynkö niihin pieniin asioihin ja tekoihin jotka jokaisen pitäisi muistaa joka päivä?
Olisiko niistä suurista päätöksistä enemmän apua tulevaisuudessa ja läheisteni elämässä? Muuttuisiko elämämme helpommaksi ja onnellisemmaksi, jos kuusi viikkoa "paastoaisin"?
Mistä olisi kaikken vaikeinta luopua pariksi kuukaudeksi tai aivan kokonaa? Karkit, alkoholi, suklaa ... kirjat, telkkari, tietokone ... liika saarnaaminen ja kaikesta valittaminen, toisista pahaa puhuminen, mustasukkaisuus ....?
Mitä ilman et voisi olla?

14 kommenttia:

mizyéna kirjoitti...

Tuossa paastonajassa on paljon samoja tavoitteita kuin muslimien paastossa Ramadanina. Ja kyllä se minusta on kannattavaa vaikka vain kuukauden ajaksi hiljentyä liiasta maallisesta elämästä koska usein sen kantaa hedelmää sen jälkeenkin.

Mulle vaikeinta olisi luopua tietokoneesta :D

Kiva uusi profiilikuva sinulla :)

Yaelian kirjoitti...

Ihan sama juttu kuin Mizyenalla;netistä olisi todella vaikea luopua kuukaudeksi.Kai olen niin riippuvainen siitä....;-)

MaaMaa kirjoitti...

Ajatuksia herättävä postaus! :)
Tosi hyvä!

Periaatteessa mulla ei ole mitään, mitä ilman en ihan oikeasti pärjäisi tai "pystyisi" olla. Paitsi hani. Mutta hän ei ole pahe ;)

Ehkä take-away ruuat ois yks "pahe", mistä vois olla vaikea luopua: pizzaa/kiinalaista ruokaa tilataan hävettävän paljon kun laiskottaa, eikä jaksa itse tehdä ruokaa, ja koska ovat niin HYVÄÄ!!

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä lainaus tuo Alkemistin teksti...

finkinja kirjoitti...

Sama juttu tuli mulla mieleen kun luin sinun kirjoituksia Ramadan ajan paastosta. Ei teksi todellakaan pahaa jos vain pystyisi jollain tavoin hiljentymään edes joksikin aikaa.

Kiitti Mizyena;)

Yaelian,
ehkä olisi liian kova pala luopua tästä netistä ja koneesta, silloin olisin ilman teitä kaikkia!

MaaMaa,
no eihän nuo meidän Hanit ole paheita vaan juuri niitä elämää täyttäviä asioita;)

Marke,
pitäis ehkä enemmänkin lukea tuota Alkemistia ja muita P.C. kirjoja

Sirokko kirjoitti...

Jotta luopuminen merkitsisi jotain, pitäisi kai luopua kaikkein tärkeimmästä. Siis tietskarista, ja siihen en minä anakaan pysty, sitä paitsi se ei enää olis yhdestä asiasta luopumista vaan kuin itsensä sulkemista pois monesta asiasta, melkein puolesta elämästä..
Kaikesta muusta voisin.. jaa no, en kahvistakaan kovin helpolla, se voisi kelvata koettelemukseksi.

susadim kirjoitti...

Rakastan viiniä, mutta tipaton tammikuu jatkuu edelleen ja olen tyytyväinen, että olen ollut ilman viinin siemaustakaan näin pitkään. Vaikeinta olisi ehdottomasti luopua tietokoneesta, se kun on tällä hetkellä tie niin moneen asiaan.

Minna kirjoitti...

Kahvista en voisi, sula mahdottomuus ;)

ebrufin kirjoitti...

Treeni ja Nescafe:)

Suzhouren kirjoitti...

Kaikkein vaikeinta olisi luopua internetyhteydesta. Yllatys, yllatys...
Kahvista, suklaasta ja alkoholista luopuminen ei tekisis tiukkaakaan. Lukeminen on myos sellainen asia josta en kylla kykenisi olla erossa 2 kuukautta.

elsi kirjoitti...

Voisin luopua kaikesta niin kauan kun TIETÄISIN että saan sen takaisinkin. Vaikeinta olisi tietokoneesta luopuminen. Paastoaminen ei sovi minulle. Tulen oitis vihaiseksi kun maha kurisee.
Voisin olla ilman lihaa. Tai ilman sokeria.
Terveellistähän se olisi.
Hmm

Sinä Finkinja olet minun silmissäni viimeinen ihminen jonka tulisi edes AJATELLA jostain elämääsi suloisuttavasta juuri nyt.

kirsi kirjoitti...

No mina luovun tietsikasta, mutta ehka vaan viikoksi. Pakon edsta kun on kerran muutto alkamassa...mutta kahvi, sita ilman en haluaisi olla.

Viikonloppuja Kroatiaan!

Marjut kirjoitti...

Taitaa olla sama kuin muillakin ,tietsikka. Siinä menisi yhteys muihin ja muualle maailmaan.
Paastonnut olen joskus ihan muuten, 5 päivää taitaa olla pisin aika. Olihan se kärsimystä;)
Mukavaa viikonloppua !

finkinja kirjoitti...

Elsi,
kiitos sanoistasi, tulivat juuri tarpeeseen:)

Taitais olla melkein kaikilla vaikeinta luopua tietsikasta ja etenkin netistä. Kyllä tämä tosiaan on melko suuren riippuvuuden aiheuttaja, mutta samalla yhteydenpitäjä. Jos ei olis nettiä en varmaan soittelisi Suomeen niin paljoa enkä pääsis jutteleen "livenä" sukulaisten ja kavereiden kanssa.
Seuraavat riippuvuuden aiheuttajat taivat olla kahvi ja suklaa. Pystyisin niistä luopumaan joksikin aikaa ja ehkä pakon edessä kokonaa.
Olen kokeillut paastoa joskus ja sain mielettömän päänsäryn (taisin tehdän jotain väärin)!