sunnuntai 22. helmikuuta 2009

Zvončari


"Halubajski zvončari" eli kellonsoittajat ovat ehkä tunnetuin ja tärkein karnevaaliperinne tällä alueella.
Kellonsoittajia on eri alueilla omansa, mutta Halubjski zvončari ovat juuri meidän alueen ja maan tunnetuimmat. Meidän kellonsoittajilla tulee olla kädessä nuija, suuri mahdollisimman pahan näköinen naamari päässä, selän peittona lampaantalja, lyhythihainen merimiespaita ja takamuksen päällä köysillä sidottu valtava lehmänkello.

Aikoja sitten, kun aluella oli vielä paljon paimenia paimentamassa lammalaumoja ja muuta karjaa, paimentolaiset pukeutuivat lampaantaljaa ja laittoivat selkäänsä lehmänkellon pelottaakseen pahat henget eläinten läheltä. Jatkuva kellonsoiton uskottiin tuovan onnea ja pelottavan kaiken pahan kauas pois.

Erään legendan mukaan paikalliset paimentolaiset onnistuivat pelottamaan turkkilaiset pois alueelta pukeutumalla lampaantaljoihin ja laittamalla päähänsä pelottavat naamarit.

No kaiken kaikkiaan kellonsoittajat ja heidän perinne on yhdistetty kevääseen, lisääntymiseen ja talven pahojen voimien voittamiseen. Rumalla ulkonäöllään, rajulla liikkumisella ja kellon soitolla kellonsoittajat ilmoittavat talven poistumista auringon tieltä ja kevään pikaista tuloa.

"Pusni pundejak" eli laskiassunnuntaita seuraavana maanantaina kellonsoittajat kiertävät kylästä kylään kävellen ja ilmoittaen kevään tuloa. Joka kylässä tarjotaan heille syötävää ja juotavaa ja kellonsoittajat saattavat kulkea päivän aikana jopa satoja kilometrejä.
Huomenna Kukkulalla on kouluissa lyhennetyt tunnit, alaluokkalaiset menevät karnevaalirientoihin ja kaikki kynnelle kykenevät ottavat töistä vapaata. (En kuulu niiden onnelisten joukkoon.)

Löysin tämän videon Youtubesta. Se on viime luultavasti viime vuodelta täältä meidän kylästä. Toivottavasti mies saa nauhoitettua huomenna kellonsoittajia.

4 kommenttia:

sateenkaari kirjoitti...

ihanaa kuulla naista teidan asuinmaanne tavoista ja kulttuurista yleensakkin. kerrot todella mielenkiintoisesti.kiitos kertomisistasi ja kuvista.

Anonyymi kirjoitti...

Cao Finkinjo!
Molim te reci mi, jer ne mogu a da se ne divim, kako poslije 17 godina u Hrvatskoj, govoris tako dobro finski jezik?
Ja sam iz ex Yuge, zivim u Finskoj 13 godina i polako a sigurno zaboravljam svoj majcinski jezik..
T: Bosanka

finkinja kirjoitti...

Sateenkaari,
kiva että jaksatte käydä lukemassa:)

Bok Bosanka,
super da si našla ovdje:) Baš mi je drago.
Ja sam počela pisat blog zato da ne zaboravim finski. Kad pričam moran nekad misliti ili tražiti riječi. Još uvijek mi je lakše pisat finski, hrvatski mogu govorit dosta dopro ali pisanje je još uvijek tako tako;)

elsi kirjoitti...

Buaaaaah

Kääännääääää-

;o)

Sain oikein Fasnacht pläjäyksen täällä sinun blogissa.
Meillä olisi ensi maanantaina karnevaalien kohokohta lähikaupungissa... Saas nähdä raahaudummeko sinne. Ei tosiaan ole iskenyt SE kärpänen.
Hienoja kuvia mun vuohipojista. :P