lauantai 11. lokakuuta 2008

Baklava od jabuke


Jääkaapissa oli filotaikinaa kaksi pakettia ja tuorejuustoa. Mietin mitä tekisin niillä, en jaksanut alkaa vääntää "strudelia" joten muistelin mitä olen täällä syönyt;)
Tuli mieleen "baklava od jabuke" eli omenabaklava. Sovelsin sitä omien mieltymysten ja jääkaapissa olevien tarvikkeiden mukaan. Eli ....
Filo taikinaa
500g tuorejuustoa
2x180g ranskankermaa tmv.
1-2 kananmunaa
margariinia
sokeria
4-6 omenaa
kanelia
Sekoita astiassa tuorejuusto, ranskankerma, kananmuna ja sokeri.
Kuori omenat, viipaloi ja laita kattilaan. Lisää sokeria ja kanelia maun mukaan. Hauduta omenapaloja niin kauan kuin tulevat pehmeiksi.
Laita uunipellille (mielellään syvä pelti) kolme kerrosta filotaikinaa. Laita kerros omenia. Lisää taas kolme kerrosta filotaikinaa ja lisää päälle kerros tuorejuustosekoitetta. Jatka taikinakerrosten ja täytteiden lisäämistä niin kauan kuin aineita riittää.
Tee sokeriliemi:
500g margariinia
3 dl vettä
2 dl sokeria
kanelia
Laita kaikki aineet kattilaan ja anna seoksen kiehahtaa. Kaada baklavan päälle ja paista "piirakkaa" uunissa noin 40 minuuttia 180-200 asteessa.
Anna jäähtyä rauhassa viileässä paikassa.
Joissakin ohjeissa (ja tavallisessa baklavassa) annetaan "piirakan" ensi paistua ja paistamisen jälkeen kaadetaan päälle sokeriliemi. Mutta näinkin tuosta tuli ihan mehevä ja maistuva;)

5 kommenttia:

anumorchy kirjoitti...

Kuulostaa hyvalta taytteelta. Mina laitan aina VOISULAA sinne taikinalevyjen valiin ennen paistamista, ja kypsana sitten sokeriliemen paalle. Janna kuulla etta sen voi noinkin tehda. Ah, Baklava on ihanaa. Aikoinaan, kun olin kibbutsin navetassa toissa, sinne tuotiin aina joskus Nazaretista niin ihanaa baklavaa, monella taytteella. Niina paivina jai multa aamiaiset ja lounaat syomatta.

Lilas kirjoitti...

Wow, kuulostaa herkulliselta! Kiitos reseptistä, lienee pakko ostaa filotaikinaa taas.:)

finkinja kirjoitti...

Anumorchy, mä laitan kanssa kun teen tavallista baklavaa tai srtudelia. Ja tosiaan kypsänä se sokeriliemi. Nyt maistoin tuota piirasta ja se on hyvän mehevä, tekee hyvää antaa se seistä yön yli.
Ei todellakaan tarvitse muuta syödä parin baklavapalan jälkeen;)

Anonyymi kirjoitti...

Njam, erilaista. Algeriassa tehdään vaan sitä tavallista baklavaa manteli/pähkinä -täytteellä ja kuorrutus on aina hunajaa. Omena kuulostaa paljon raikkaammalta.

finkinja kirjoitti...

Sirokko, tää omenaversio on todella raikkaampi ja kevyempi. Tavallista baklavaa en voi syödä kuin yhden palan ja sit tuntuu jo liian makeelta.