lauantai 11. lokakuuta 2008

Kastanja-aika alkaa!Kestene/marune... kastanjasesonki on alkanut!! Lovranin kastanjat ovat maan parhaampia! Tänä viikonloppuna alkaa kastanajafesta Lovranissa, tarjolla on tuoreita, paahdettuja, keitettyjä kastanjoita, erilaisia leivoksia ja leivonnaisia kastanjoista ... mitä vaan mihin voi käyttää kastanjaa.
Muualla maassakin kasvaa kastanjoita, mutta ne eivät ole niin makeita, maukkaita, isoja kuin tämän alueen kastanjat.
Olen kuullut juttuja, miten kastanjapuiden omistajat ovat vahtineet omia kullanarvoisia puitaan pyssyn kanssa! Ei siis kannata mennä ilman maanomistajan lupaa kastanjankeruuseen, saattaa saada luoteja persuksiin:)


Me turvaudumme helpompiin keinoihin päästä kastanjoihin käsiksi ja tilataan miehen tuttavalta useamman kilon kastanjoita. Kastanjoita voi keittää ja niistä keitetyistä tehdä leivoksia, mutta meistä kastanjat ovat parhaimpia paahdettuina. Kuvittele kylmä syysilta, sisällä uunissa tuli ja kuumien paahdettujen kastanjoiden tuoksu :)


Kastanjoiden paahtamiseen tarvitsisi oikeastaan laajan reijällisen pannun, mutta olen ottanut oppia apelta. Hän käyttää aina vanhaa paksupohjaista kattilaa;) Kaikkein helpointa paahtaminen olisi ulkona kaasuhellalla, mutta kyllä homma hoituu sisälläkin.
Kastanjoihin tehdään terävällä veitsellä viilto etteivät ne pamahtelisi paahdettaessa.
Laita kastanjat pannulle, voi laittaa parikin kerrosta. Anna kastanjoiden paahtua hiljalleen noin 15-20 minuuttia kannen alla aina välillä voimakkaasti sekoittaen. Kastanjat "hikoilevat" aluksi, mutta paahdettaessa tummuvat. Itse annamme kastanjoiden pinnan jopa mustua osittain.
Paahtamisen jälkeen laita kastanjat kulhoon ja peitä pyyhkeellä ja anna olla muutaman minuutin "peiton" alla.
Sitten ei muuta kuin jakamaan tasapuolisesti paahdetut kastanjat ja syömään:)
Pitää vaan varoa sormia ja ympäristöä ... kastanjat pitää syödä kuumina ja hommassa likaantuu sormet ja pöytäliina :)

8 kommenttia:

Minna kirjoitti...

Kuulostaa ihanalta ja herkulliselta. Pääsenköhän koskaan maistamaan noita jossain... Olen nyt saanut selville, että täkäläiset kastanjat eivät ole niitä syötäväksi kelpaavia valitettavasti. Mun täytyy tyytyä popcorniin ;D

Susanne kirjoitti...

Mielenkiintoinen postaus kastanjoista. En ole milloinkaan maistanut, mutta ovat varmaan hyviä ja tuoksuvat hyvälle.

finkinja kirjoitti...

Minna, ne on niitä hevoskastanjoita joita teillä kasvaa, ei maistu hyvälle;) Popcornit on ihan hyviä;D

Susanne, en mäkään ollut ennenkuin aikoinaan Saksassa söin niitä. Ja täällä niitä on syksyllä katukauppioilla aina myytävänä.

anumorchy kirjoitti...

Nam. Viime viikolla Izmirissa Turkissa jo nuuskittiin kastanjantuoksua kadulla. Se on niin ihanan syksyinen tuoksu. Harmi etta meilla taalla ei niita kadulla paahdettuna juuri myyda. Kaupasta voi kylla ostaa ja paahtaa itse. Sen ohkasen sisakuoren irtisaaminen on joskus hankalaa. Onko sulla siihen jotain vinkkia?

Marjut kirjoitti...

Nam paahdetut kastanjat ovat hyviä. Markkinoilla ja kaupungissa käydessä niitä on pakko ostaa.

oben kirjoitti...

"...viikonloppuna alkaa kastanajafesta..."

Mitäs mä sanoin noista juhlista vähän aikaa sitten?:D

Kastanjat on hyviä. Olen joskus paahtanut itsekin suolapedillä uunissa.

finkinja kirjoitti...

Anumorchy, me taidetaan paahtaa sen verran enemmän niitä että se sisäkuori lähtee siinä samalla. Tai jos jää, niin syödään samalla, ei haittaa jos on vähän sitä.

Marjut, musta oli ihanaa aikoinaan Saksassa syksyisin ostaa kadulla kastanjoita:)

Oben, pitäähän elämässä olla iloa, nää etelän ihmiset sen osaa :)
Miten muuten onnistuu tuolla suolapedillä paahtaminen? En ole koskaan sitä kokeillut. Kerran ehdotin sitä miehelle ja nauro mut ulos keittiöstä:)

oben kirjoitti...

Mä laitoin vain suolaa pellille kastanjat suolan päälle istumaan ja uuniin.