maanantai 29. syyskuuta 2008

TokavikalomapäiväToiseksi viimeinen lomapäivä melkein ohi.
Päivä on ollut todella aurinkoinen ... istuin iltapäivällä terassilla, lueskelin, nautiskelin viimeisistä lämmittävistä auringonsäteistä, leikin kameralla ...
~~~~
Aamupäivällä vietiin nuorimmainen kaverinsa kanssa rokotukseen (jota ei saanut koska on flunssainen), kaverin isä haki heidät ja vei kouluun. Samalla reissulla käytiin täydentämässä ruokavarastoja isommassa kaupassa ja viemässä tyhjiä muovipulloja. Sekin on omanlaatuinen operaatio: joihinkin kauppoihin saa viedä vain 10 kpl tyhjiä pulloja (pullot joissa on merkki 0,50), toisiin otetaan asiakasta kohden 50 pulloa. Me keräämme pullot kotona isoon roskasäkkiin ja viedään sitten kerralla isompi erä. Pullot pitää olla pestyt, ilman korkkeja eikä niitä saa lytistää. Muuten ei huolita! Kun vihdoin ja viimein pari vuotta sitten alettiin ottamaan takaisin limpsa- ja muita muovipulloja, kansa innostui siivoomaan maita ja mantuja. Eipä ollut rannat ja metsät vuosi kausiin olleet niin siistit ... pullojen kerääminen toi mukavaa lisäansiota köyhälle kansalle. Niin kova ryntäys oli, että piti tehdä noita rajoituksia ja niistä pidetään kiinni. Kesällä rannoilla liikkuu aina samat ihmiset jotka keräävät turistien jättämiä tyhjiä pulloja, saavat rahaa jokapäiväiseen ruokaa tai sitten muuten vaan säästävät keräysrahat. Eräskin perhe keräsi rahaa lomanviettoon;)
~~~~
Olin ajatellut viettää tokavikan lomapäivän leikkaamalla rosmariinipensaita ... mutta peruin suunnitelmat. Saatoin miehen linja-autoon (kirjaimellisesti katsoin että menee sisälle bussiin), hiljalleen kävelin mäkeä ylös ja soitin ystävän kahville ja jäätelölle kahvilan terassille. Ennätettiin pieni hetki parantaa maailmaa kunnes nälkäinen jälkikasvu soitti kotoa. Sen jälkeen olen todella vain ollut .... siirtynyt terassilta koneelle ja takaisin:)
Mies on hoidoissa, onneksi hänellä on vapaapäivä tänään ja saa kallistua omaan sänkyyn kotiin tultuaan. Toivottavasti ei ole mikään kauhean huono olo .... mutta kai sekin kuuluu kuvaan:/

8 kommenttia:

Leea kirjoitti...

Noista pullonkerääjistä oli paikallislehdessä taannoin juttua kuinka heillä on oma reviirinsä ja jopa asiakaskunta. Sinne ei passaa kaikenmaailman alottelijoiden väliin ängetä! Hyvää bisnestä joillekin ja pitäisi mielstäni kuulua urbaanimaailman jokamiehenoikeuksiin. Hyvä että pullot kierrätetään.

Hyvää loman loppua!

finkinja kirjoitti...

Leea, todella hyvä, että täällä vihdoinkin alettiin kierrättämään noita pulloja. Aikaisemmin oli muovi- ja lasinkeräyspaikkoja, mutta eihän sinne kukaan vienyt kun pulloista ei maksettu, nyt on toinen juttu;)

sirokko kirjoitti...

Kierrätys on hyvä asia. Mutta eikö siellä ole semmoisia 'palautuskoneita' kuin Suomessa, jotka laskee automaattisesti. Vai miten niitä pesemättömiä ei huolita, tarkistavatko kaikki yksitellen??

Marjut kirjoitti...

Täälläkin kierrätetään, mutta pulloista ei makseta mitään. Taitaa enää olla jokunen kaljapullo josta saa takaisin pantin. Muissa pulloissa ei panttia enää ole.

Hyvää lomapäivää:)

finkinja kirjoitti...

Sirokko, kyllä täällä on joissakin paikoissa niitä koneita, mutta ihmiset sörkkii niitä pulloja sinne miten tykkää ja sit koneet menee jumittuu ym. Eihän siinä koneessa laitettaessa kukaan kato ovatko pullot puhtaita, mutta kun viedään suoraan henkilölle (ne lasketaan siinä kaupan työntekijän edessä) niin huomaahan se jos jogurttipullosta valuu vielä jogurttia:)
Olen monta kertaa miettinyt miksi joitakin asioita ei voi suoraan kopioda muualta maailmasta, esim nuo pullonpalautuskoneet ... miks niitä ei osteta samanlaisia tänne?

Marjut, täällä saa olutpulloista erikseen pantin, pitää muistaa säilyttää kuitti ja pulloista saa rahat tai sitten seuraavalla kerralla voi palauttaa pullot ja ostaa uudet.

elsi kirjoitti...

Berliinissä lentokentällä kulki nainen keräämässä pulloja . Melkein otti kädestä. Huomattiin sitten että erä smies puuhasi samaa . Oikein konkurenssia. Täällä PET pulloista ei saa panttia eikä viinipulloista mutta kuuluu asiaan viedä ne keräyspisteisiin. Saksassa on pantit jopa tölkeissä kuten taitaa olla suomessakin.

Susanne kirjoitti...

Monenlaisia käytäntöjä tuntuu pullonpalautuksessa olevan. Suomessa voi nykyään useassa paikassa laittaa pullonpalautusautomaattiin kaikki sekaisin; isot ja pienet pullot sekä tölkit ja kaikista saa palautusmaksun.
Moni tuo kerrallaan useamman muovipussillisen.

finkinja kirjoitti...

Elsi, täällä kesäisin rannalla saa varoa ettei pullo lähde kädestä:)

Susanna, se olis hyvä systeemi täällä. Pelkään vaan että nää sais koneet heti jumiin tunkemalla sisälle vaikk mitä:)