sunnuntai 29. kesäkuuta 2008

Hortensian kukkia ja laventelipensaita

Hortensia- ja laventelipensaat kukkivat helteistä huolimatta. Laventelit näyttävät vain nauttivan auringosta ja kuumuudesta, levittäytyvät laakeina sinisinä aaltoina kiviseinillä. Kaikki muut kukat ja kasvit kumartuvat nöyrinä maata vasten ja toivovat jonkun laskevan juurilleen virkistävää vettä... Mutta se saa odottaa iltaan asti.Koira jää aina tyytyväisenä odottelemaan portaiden yläpäähän meidän tehdessä pieniä kävelylenkkejä talon edustalla. Eilen menimme hieman pidemmälle ja viiden minuutin kuluttua kuului pihalta yksinäisen koiran ujellus! Raukkaparka luuli jääneensä ikuisiksi ajoiksi yksin kissojen kanssa vahtimaan taloa:)Toissa päivänä Opatijan edustalla kävi yksi maailman suurimmista moottoripurjeveneistä (luin lhedestä nimenkin, mutta auttamattomasti helle on vienyt muistin), aika hulppean ja mahtavan näköinen näin kaukaakin katsottuna;)

11 kommenttia:

*iTkUpiLLi* kirjoitti...

Hei, löysin sun blogiin tuolta anatoliasta, ja heti ihastuin.

Aivan ihania hortensia pensaita näyttää sielläkin kukoistavan, mulle ne oli yllätys täällä Kaliforniassa, mä olen aina rakastanut hortensioita, mutta Suomessa niitä oli vain mulla ruukuissa, eikä ne kovin isoiksi kasvaneet.

Tänä keväänä mua sitten odotti yllätys täällä, en tiennyt, että meillä oli puutarhassa niin ihania pensaita, tulin tänne viime elokuussa, enkä silloin tajunnut mitä ne on. :))

finkinja kirjoitti...

Tervetulemas tännekin *itkupilli*:) Mä tykkään kanssa hortensioista, tänne muuttaessa ihailin aina niitä sinisiä ja violetteja sävyjä, meidän on vain tavallisia vaaleanpunaisia.

*iTkUpiLLi* kirjoitti...

Hortensian väri tietääkseni riippuu maaperän happamuudesta. Mitä happamampi maa, sen sinisemmät kukat, meillä on pensaita kahdessa paikkaa ja ne on lähtöisin ihan samasta pensaasta, mutta kukkapenkissä ne on sinisiä. Voit laittaa maaperään jotain joka lisää happamuutta, sitten saat sinisiä.

finkinja kirjoitti...

Näinhän se on,pitäiskin ottaa koemullat maasta ja katsoa puuttuko jotain muutakin maaperästä. Mutta muut kasvit sitten kuitenkin nauttivat enkä viitsi alkaa lisäileen mitään. Kasvakoot niin kuin kasvavat;)

Marjut kirjoitti...

Mun laventeli ei säilynyt talven yli, en tiedä edes kestävätkö ne kylmyyttä. Ei tullut sitten uutta hankittua tänä kesänä ollenkaan.
Minulla kasvaa parhaiten kasvimaalla nyt peruna ja punajuuret:) Ne eivät ole kelvanneet etanoille.
Mukavaa viikon alkua:)

Minna kirjoitti...

Ihania kuvia!

Minä yritän taas saada kalkilla happamuutta pois kukkapenkistä, kun sammaleet alkaa jo kasvaa. Happamuudesta ei tykkää moni muu kasvi. Pitäisi kyllä perehtyä vähän enemmän siihen, mistä kukin tykkää, niin saisi kukkansa ihan uuteen loistoon varmaan ;)

Meille on tulossa ne teidän helteet eli 35 astetta luvattiin ylihuomiseksi.

Oikein hyvää viikkoa teille! *hali*

S. kirjoitti...

Kylla teilla on sitten ihanaa! :o)
Laventelia on minullakin pihalla ja olen yrittanyt kasvattaa hortensioita, mutta en ole onnistunut, koska ne tarvitsisivat viileamman ilmaston eli ei olla tarpeeksi ylhaalla vuoristossa, missa ne taalla kasvavat hyvin.

sirokko kirjoitti...

Mukava että jo olette päässeet sängystä jaloillenne. Kelpaa tuossa puutarhassa tallustella ja ihastella. Hortensiat on ihania, pitäisi kokeilla kestääkö kesää täällä alhaalla, vuorilla kukoistivat tosi rehevästi. Meillä on niin hiekkaperäinen maa että ei kovin vativia kannata edes kokeilla.

finkinja kirjoitti...

Marjut, mulla ei ole taas punajuuret jostain syystä koskaan onnistuneet, peruna kylläkin;) Ja onneksi suurin osa etanoista menee naapuriin:)

Minna, pitäis tosiaan tutkia tuo maaperän laatu ja sen mukaan kasvattaa kasveja. Mutta olis kyllä aika kova homma alkaa lisään mineraaleja tai muuttaan hiekkaperäinen maa paremmaks.

S. ja Sirokko, ehkä hortensia kasvais teilläkin jos sitä kastelis pari kertaa päivässä ja pitäis ainakin puolivarjoisessa paikassa. Meillä on pari pensasta suoraan maahan istutettuna ja tämä kuvan pensas on isossa ruukussa. Näillä helteillä joudun tosiaan ahkerasti kasteleen.

Minna kirjoitti...

Niin, olen nyt koko päivän miettinyt tuota happamuusasiaa. Jospa talvella vähän putarhakirjoista katselisin - tai netistä - mitä mikäkin kasvi tarvitsee. Niin vois jättää sen kalkitsemisen vähemmälle happamasta pitävien osalta ts. kokonaan pois. Jospa se onkin avain siihen, miksi jotkut kasvit menestyvät tuossa penkissä niin hyvin ja toiset ei?

Hortensiasta vielä, että täällä kaikilla on se yleensä ihan auringossa keskellä pihaa ja täällä on 5 tosi lämmintä kesäkuukautta, jollon on usein kuivaa ja helteistä ja ihan nuo näyttävät viihtyvän. En edes (muista) kastella niitä kovin säännöllisesti.

Jonna kirjoitti...

Minulla on puutarhassa vain multaa ja puusta pudonneita mangoja...onneksi talon ulkopuolella puut ja kukat kukkii ja vihertää. Hortensioita ei kyllä taida lähinyrkilta löytyä.