lauantai 17. toukokuuta 2008

Sok od bazgaMustaseljamehu

40 kukkaterttua
3+4=7 litraa vettä
4 kg sokeria
1/2 kg sitruunaa
100g sitruunahappoa
säilöntäainetta

Kerää 40 kukkaterttua ja laita ne 3 litraan vettä ja anna seistä 24 tuntia.
Keitä 4 litraa vettä, lisää 4 kg ja anna jäähtyä.
Siivilöi kukkaterttujen vesi ja yhdistä jäähtyneeseen sokeriveteen. Lisää sitruunamehu, säilöntäaine ja sitruunahappo, sekoita hyvin ja pullota.
7 litrasta vettä ja 40 kukkatertusta tulee noin 9-10 litraa mehua.


~~~~~~~~~

Seljapuu on täydessä kukassa ja mies keräsi tänään kukkaterttuja ja laittoi ne likoamaan. Emme kyllä tee noin paljon tuota mehua, koska meillä ei ole tarpeeksi viileää tilaa. teemme "siiruppia" eli mehutiivistettä. Syksillä kypsistä marjoista voi tehdä marmeladia, mehua, viiniä

Lisää suomenkielistä tietoa löytyy täältä.

4 kommenttia:

Susa kirjoitti...

Ma en ole koskaan tehnyt mitaan marjamehua...jai jotenkin kammo koulujen kuumasta mehusta mita piti juoda aina hiihtokisojen jalkeen :/
Mutta tama on varmasti hyvaa.

Marjut kirjoitti...

Nämä ovat tuttuja marjoja minullekkin,"Holder" täällä. Niistä olen tehnyt hilloa ja se on tosi hyvää. Lapset tykkää siitä leivän päällä.
Mehuakin olen juonut, en ole itse kyllä tehnyt. Meillä on kaksi omaa puuta. Näitähän voi myös käydä poimimassa metsäteitten varsilta. Punaisesta "Holderista" tulee myös hyvää hilloa. Niitä kasvaa vähän ylempänä ja kypsyvät aikaisemmin.

finkinja kirjoitti...

Marjut, mä en ole tehnyt itse hilloa marjoista. Tätä mehua noista kukkatertuista kyllä. Tosi raikas maku mehussa ja ihanan keltanen väri:)

Susa, niin ne kuumat marjamehut!!! Ensin inhosin hiitokisoja tai hiihtopäiviä ja sit oli sitä marjamehua:) Mutta tää on ihan eri juttu!

Maurelita kirjoitti...

Oi tota olemme saaneet lontoolaiskavereilta tuliaisena, siis sitâ siirappi-tiivistettä. Siitä tulee ihanaa mehua, saa ainutlaatuiset cocktailit ja pieni loraus kaljatuopin pohjalle muuttaa perusoluen persoonalliseksi herkuksi ! Suosittelen.

=)