torstai 14. lokakuuta 2010

Narod knjige - Geraldine Brooks

Uskomaton, kaunis ja jännittävä suurimmalta osin tosiasioihin perustuva tarina juutalaisten pyhästä kirjasta, arvokkaasta ja upeasta Sarajevon haggadasta, sen nykyaikaan sijoittuvasta konservoijasta sekä tapahtumista kirjan ympärillä ennen ja nyt.Upeaa kerrontaa muun muassa eri uskonnoista, erityisesti islamista ja juutalaisuudesta, kansoista ja kulttuureista, kirjan kuvituksen tekemisestä ja muusta hamassa historiassa. Kirjan otaksutaan olevan n. 600 vuoden takaa ja kuvituksena on upeita käsinmaalattuja miniatyyreja.


Tarina vie mennessään; se kertoo kirjan kuvittajasta, inkvisitiosta, natsien vainoista ja muusta historiasta. Samalla selvitetään kirjan salamyhkäistä ja kätkettyä matkaa museoon ja lopulta konservoitavaksi. Konservoijalle puolestaan pieni karva, suolatahra sivulla ja muut pienet asiat kertovat oman tarinansa.

Kirjan kanssa on vehkeilty ja tehty kauppaa, sitä on salakuljetettu ja säilytetty piilossa kautta vuosisatojen. Tämä jatkuu vielä nykypäivänäkin eli Sarajevon taistelujen ja Bosnian sodan aikana haggada pelastettiin jälleen — nyt oikea haggada on Bosnian kansallismuseon hallussa...

~~~


En olen pitkiin aikoihin postaillut kirjoista joita olen lukenut. Kesän aikana on tullut luettua vaikka mitä, ehkä enemmän suomenkielellä. Jostain syystä käteen ei ole tarttunut mitään "mielettömän mukaansatempaisevaa" kirjaa tai sitten keskittymiskyky on ollut viime aikoina alhainen. Nyt pitääkin ihan miettiä mitä olenkaan lukenut kesän aikana ...

Kävin toissapäivänä kirjastossa ja kirjaston täti tarjosi tätä kirjaa. Ensimmäiset sivut on luettu ja vaikuttaa ihan mukavalta ... valitettavasti aina kun otan kirjan käteen, silmät alkavat lurpsahdella kiinni. Vaikka yritän istua selkä suorana keittiönpöydän ääressä, väsymys vie voiton. Jos nyt vaikka viikonloppuna löytyisi keskellä päivää aikaa lueskella ... en kai nukahda silloinkin???

~~~

"Tamo gdje spaljuju knjige, na kraju će spaljivati ljude."
 "Se oli vasta pelkkää alkusoittoa - kun poltetaan kirjoja, poltetaan lopulta myös ihmisiä."
 "

- Heinrich Heine

4 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Minä juuri tilasin tuon kirjan Amazonista,mutten ole sitä vielä lukenut,kun on pari muuta kirjaa menossa.Leena Lumen blogissa innostuin minäkin tuosta kirjasta.

Allu kirjoitti...

Todella ihana kirja, minäkin tutustuin siihen Leenan blogin kautta. Sitä ei malta laskea käsistä.

anumorchy kirjoitti...

Kehuja olen kuullut! Kotiliedessakin oli jotain juttua tuosta Sarajevon Haggadasta. Toivottavasti saan kasiini sen minakin.

finkinja kirjoitti...

Eli ei muutak kuin lukemaan! Kunhan en vaan nukahda:)