torstai 14. lokakuuta 2010

Juhlat juhlittu!

 

Meinas jäädä nämäkin kuvat laittamatta tänne, kun kuvanlisäykset ja tekstin laittaminen ei meinannut onnistua! Onko kärsivällisyys lopuillaan vai missä mättää?
 

Kuten kuvasta varmaan huomaa, kakkua on syöty ja oikein kunnolla. Nyt on juhlat juhlittu ja ylensyöty. Niin paljon, että en syö enää mitään!! Tai ainakaan melkein niin ... kokeilin muutamia housuja joita en ole kesän jälkeen vielä pitänyt jalassa ja ne jäin melkein puoleen väliin reisiä *kauhistuksen kanahäkki*. Jollain ihmeen tyylillä sain ne kuitenkin vedettyä ylös, mutta "kuudennella kuulla oleva vatsa" (en ole siis missään nimessä tulossa kolmatta kertaa äidiksi! Sen takia lainausmerkeissä) ei suostunut työntäytymään kunnolla sisälle. Meinas tulla ihan itku silmään! Enemmän sen takia ettei ole enää mitään päällepantavaa eikä ole ylimääräistä rahaa uuden karderoobiin täydentämiseen. Eli iltasyöpöttelyt pannaan ja koiran kanssa lenkille.


Juhlat siis juhlittiin ... ensin nuorimmaisen 14 vee juhlia, sitten Bela Nedejaa - joka vuotista viinijuhlaa. Sen jälkeen esikoisen täysi-ikäisyysjuhlaa (apua, mulla on täysi-ikäinen tytär!!!! Olen siis virallisesti keski-ikäinen = vanhako?) ja kaiken päälle Kimin 5 koiravuosia. Kaikki sankarit taitavat olla tyytyväisiä juhliinsa ... ehkä koira kaikkein tyytyväisin, sai erikoispaijailuja koko päivän ajan vai vielä kasan herkkuja. Neidit varmaan olisivat toivoneet lisää mammonaa...

  

"Bela Nedejaa" odotellaan aina toisaalta innoissaan, toisaalta inholla. Innolla sen takia, että kylässä/kaupungissa tapahtuu jotain ja kylä on neljän päivän ajan tupaten täynnä väkeä ja kaikki ovat iloisella tuulella. Mutta toisaalta inholla, koska viikkoa aikaisemmin valtavat kuorma-autot alkavat kuljettamaan rakennustarvikkeita; jokainen kylän läpi kulkeva tie on tukossa; jokainen joka haluaa suojata omaisuuttaa/tonttiaan on pystytettävä barrikaadit esteiksi vieraille joilla on a)mieletön hätä b)etsivät mitä oudointa paikkaa levätä c) muuten vaan halu udella mitä kaikkea kivaa paikallisten tontilta voisi ottaa mukaan muistoksi viikonlopun rällästelyistä... Jo ensimmäisen päivän jälkeen paikat alkavat tuoksahdella mitä epämiellyttävämmältä, roskia alkaa kerääntyä vaikka mihin ... pullojen kerääjät saisivat kunnon vuosiansiot jos älyisivät tulla keräystalkoisiin näinä päivinä.
 Bela Nedeja on joka vuotinen viinijuhla. Nimi tarkoittaa "valkoista sunnuntaita" ja on saanut nimensä siitä, että tuona sunnuntaina (lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina) pappi puki päälleen valkoisen kaavun. Nimi tulee myös siitä, että aikoinaan syksyn ensimmäisille markkinoille tuotiin myyntiin valkoista kangasta, pellavaa.
Toisaalta suurin syy vuotuiseen juhlaan on nuoren viinin maisteleminen. Kesän ajan kasvaneista viinirypäleistä on puritettu mehut ja mehusta on kehittymässä "belicaa" paikallista viiniä. Tuo nuori viini (sturmia kuulemma Itävallan puolella) on melko petollista ... maistuu kuin kuohuva mehu, tuoksuu makealta ja vetää puoleensä. Mutta liiasta maistelemisesta saattaa mennä maha ja pää todella sekaisin. Itse uskaltauduin maistamaan lasillisen ja tyydyn odottamaan sitä ihan oikeaa, kypsää viiniä.
Neljän päivän juhlinnan jälkeen kylän päälle tuli rankkasade joka pesi pois kaikken epämiellyttävän. Rankkasade oli jopa niin voimakas, että meinasi huuhdella mukanaan alas rantaan muutaman kojun. Sen mitä sade ei onnistuntu huuhtelemaan, huuhtelivat palomiehet letkuillaan. Nyt kylä on rauhoittunut kaikesta hulinasta ja hiljalleen valmistaudutaan talven horrokseen.


Ei kommentteja: