tiistai 27. lokakuuta 2009

Suomalaista ... kroatialaista ....


En ole pitkiin aikoihin postaillut lukemistani kirjoista.
Naamakirjan puolelle olen kirjannut ylös kirjoja jotka olen lukenut loppuun, aloittanut mutta laittanut sivuun odottamaan parempaa hetkeä ... kirjoja jotka olen lukenut laahustaen hitaasti sivulta sivulle pääsemättä sisälle kirjoittajan sanomaan tai lukea huraissut nautiskellen kirjan hetkessä alusta loppuun.


Kesällä nautiskelin rauhallisista helteisistä hetkistä omalla terassilla, varjossa lasillinen kylmää juomaa kansituolin vieressä. Rannelle säästelin suomenkielisiä dekkareita, omia pehmytkantisia joiden kanssa ei tarvinnut varoa tarttuuko aurinkorasvaa käsistä kirjan lehdille tai jääkö rannalla lentävä hiekka narskumaan lehtien väliin.Aina innolla odotan suomivieraiden kyläilyjä.
Yleensä heidän tulo tietää kirjahyllyni täyttymistä suomenkielisistä kirjoista. Ei sillä väliä ovatko ne suoraan kirjapainosta tai vanhoja, luettuja tai sivut vielä koskemattomia.
Otan kirjat vastaan kuin vanhan ystävän, laitan hyllylle odottamaan sitä oikeaa hetkeä jolloin voin rauhassa viettää nautinnollisen hetken ilman kiireitä ja keskittyä tarinaan.

Joskus ihanat ystävät yllättävät ja laittavat postipojan mukana paketillisen kirjoja jotka ovat jostain syystä jääneet hyljätyiksi pimeille hyllyille.
Niistä tulee olemaan iloa talven pimeinä hetkinä takkatulen ääressä;)
Reading
Girls of Riyadh
JUEGO DEL ANGEL, EL
RUIZ ZAFON CARLOS
Big Cherry Holler: A Novel (Ballantine Reader's Circle)
Adriana Trigiani
Big Stone Gap: Big Cherry Holler
Adriana Trigiani
La Pell Freda
Albert Sanchez Pinol
Carica orhideja
Anchee Min
Sokea jumalatar
Anne Holt
Der Vorleser (Diogenes Taschenbuch, 22953)
Bernhard Schlink
Can't Wait to Get to Heaven
Fannie Flagg
Čudnovati slučaj Benjamin Buttona
Francis Scott Fitzgerald
Five quaters of the orange (kroatian kielinen käännös)
Joanna Harris
Pieni suklaapuoti
Joanna Harris
Profeetta
Kahlil Gibran
Kad bi to zbilja bila...
Marc Levy
Pimeä elokuun yö
Maria Lang
Ja se ne bojim
Niccolo Ammaniti
The Zahir: A Novel of Obsession (P.S.)
Paulo Coelho
Family Matters
Rohinton Mistry
Empress
Shan Sa
What I Loved: A Novel
Siri Hustvedt
Bolje od čokolade
Susan Waggoner
Ljubavnik u Bolzanu
Sándor Márai
The Island
Victoria Hislop
Put Aside
Das Haus des Daedalus.
Kai Meyer
The Bad Mother's Handbook: A Novel
Kate Long

8 kommenttia:

SuurellaSydämellä kirjoitti...

Luin itse juuri juutalaisvainoista natsien aikaan ja tuli niin paha olo, että odotan jotain tosi ihanaa ja "terapeuttista" lukunautintoa tilalle. Eikö olekin ihanaa kun on esim. kirjastoja, kirjakauppoja ja sitten niitä ullakkoja tms. joissa voi käydä penkomassa kallisarvoisia aarteita :) . Ihania päiviä lukemisen parissa ja muutenkin =) !

Paula kirjoitti...

Vaikuttava lista. Luetko siis suomeksi ja kroatiaksi vai myös kirjoja toisilla kielillä? Itse luen lähinna saksaksi ja suomeksi. Välillä luen dekkareita englanniksi.
Pidin Carlos Ruiz Zafonin kirjasta "Tuulen varjo", luin saksaksi. Kesällä olin koukussa Stig Larssonin Millenium-Trilogiaan, eilen sain valmiiksi Mankellin Kiinalaisen ja aloitin Anne Holtin uusimman... eli dekkarikausi menossa.
Lukeminen on vaan niin ihanaa ;-)

MaaMaa kirjoitti...

wau mikä lista kirjoja!
Mä olen aika huono lukemaan; välillä iskee lukukausi, mutta nyt on ollut taas pidemmän aikaa kirjat vain hyllyssä.

Jännän näköistä tuo kroatian kieli; muutama sana on kovin suomen oloinen - taitavat olla sukulaiskieliä, vai?

Mia Chilen Peikkokukkulalta kirjoitti...

Heippa! Tahtoisin heittää sinulle itse keksimäni "mitä en omista" -haasteen, joka on blogissani:)

Minäkin rakastan lukemista, mutta eniten suomeksi. Harmi vain kukaan ei tule käymään, sillä Chile on liian kaukana. Joskus harvoin saan postipaketissa kirjan, sillä kirjat ovat painavia. Olenkin alkanut lukea kirjoja englanniksi. Espanjaksi en vielä ole lukenut montakaan kirjaa, sillä joudun vielä pinnistelemään ymmärtämisen kanssa, eikä lukeminen siten rentouta. Uskon, että jo muutaman vuoden kuluttua sujuu paremmin sekin. Edellispäivänä ex-kollegani ilahdutti minua kirjapaketilla. Sain Heli Laaksosen "Pursun". Tykkään paljon hänen runoistaan ja kolumneistaan. Itku pääsi, kun avasin postipakeitn, ihanaa, kun joku muistaa!

anumorchy kirjoitti...

Tuo Victoria Hislopin The Island olikin seka minun etta miehen mieleen. Hanella on myos uudempi The Return, joka kertoo Espanjasta, melkein viela parempi!

finkinja kirjoitti...

SuurellaSyydämellä,
mä tykkää tosiaan käydä kirjastossa ja kirjakaupoilla vaikka en ikinä osta täällä kirjoja vaan käytän kirjaston ilmaispalvelua. Mutta kun kirjoja on niin kiva katsella ym:)

Paula,
mä luen yleensä kroatiaksi ja suomeksi, joskus tulee luettua enkuks, mutta erittäin harvoin.
Noita S.Larssonin kirjoja en ole saanut täällä käsiini ... harmi. Dekkareita tulee luettue ehkä enemmän suomeks kun niitä hyviä ei ole käännetty kroatiaksi.

MaaMaa,
mä lukisin koko ajan jos olis aikaa. Silloin kun likat oli pieniä ei voinut keksittyä kirjoihin ja nyt yritän ottaa takaisin;)
EI kroatia ja suomi ole sukulaiskieliä, muuta samaa ei ole kuin se et luetaan niin kuin kirjoitetaan;)

Mia,
kiitos haasteesta, yritän tehdä sen kun on pikkasen enemmän aikaa keskittyä siihen;)
Laitapa osoitteesi jos vaikka joulun alla tulee postitse joku kirja sulle;)

ANumorchy,
mä tykkäsin tuosta "Saaresta" tosi paljon, nyt yritän saada tuon toisen kirjan käsiini

Mia Chilen Peikkokukkulalta kirjoitti...

Heippa! Kiitos ihanasta ajatuksestasi! Tuli mieleeni, että voisimme ryhtyä kirjavaihtoon. Minä lähettäisin kirjoja sinulle ja sinä minulle. Voitaisiin ensin esitellä lyhyesti kirjat ja toinen sitten valitsee. Sitten voisi taas vaihtaa kirjoja jonkun muun kanssa. Mitä mieltä olet?

Tiedän, että netissä on sellainen vaihtopaikka, mutta minulla se ei toiminut. En saanut koskaan kirjoja menemään sinne, missä on suomenkieliset kirjat, enkä saanut koskaan tilauksia kuin englanninkielisiltä, joille en tietty voinut suomenkielistä kirjaa lähettää.

finkinja kirjoitti...

Mia,
toihan olis hyvä idea:) Mä olen ollut kirjavaihdossa Facebookin kautta, mutta en saanut itse yhtään kirjaa:( Pitää kehitellä ajatusta;)