maanantai 6. huhtikuuta 2009

Salaattiaineksia


Pihamaalta löytyy vaikka kuinka paljon keväsiä salaattiaineksia.
Voikukan lehtiä kutsutaan täällä "köyhän miehen rukolaksi" , tuota kun kasvaa vaikka missä :)
Voikukastahan voi syödä kaiken juurista kukkaan, mutta me käytetään vain lehtiä.
Yleensä sekoitan muiden salaattilajien kanssa sekaisin, mutta joskus teen ihan kunnon täkäläisen
salaatin ...

Salata od maslača

keitettyä perunaa
sipulia
voikukan lehtiä
suolaa
pippuria
etikkaa
oliivi/auringokukka/rypsiöljyä

Pese voikukan lehdet hyvin, pilko keitetyt perunat ja sipuli siivuiksi.
Sekoita kaikki yhdessä ja mausta suolalla, pippurilla, etikalla ja öljyllä.

Toisessa vaihtoehdossa keitetyn perunan voi vaihtaa keitettyyn kananmunaan.
Silloin voi myös jättää sipulin pois.



Nokkosta keräillään keväisin ja alkukesästä todella paljon.
Sitä käytetään pinaatin tapaan, aivan pieniä nuoria lehtiä salaateissa
tai keitetään teetä tuoreista että kuivatuista lehdistä.
Ja liotetut nokkoset on todella hyvää lannoitetta;)

10 kommenttia:

Sateenkaari kirjoitti...

Nokkosta kaytetaan taalla Turkissakin paljon. Mina en ole koskaan kayttanyt nokkosta,enka voikukkaa.

Sirokko kirjoitti...

Minä olen käyttänyt nokkosta lannoitteena ja tehnyt myös huuhteluvettä hiuksille, on tosi tehokasta mutta ei oikein vaaleille kutreille sovi. Joskun on syötykin. Voikukkia en ole koskaan maistanut.

Tuula kirjoitti...

Nokkosta olen kayttanyt lettuihin ja keittoon, mutta voikukkaa en koskaan mihinkaan. Taytyy kokeilla salaattiasi kunhan taalla lumet katoaa.

Jael kirjoitti...

Voikukkaa en ole käyttänyt, eikä täällä taida kasvaakaan.Nokkosta sen sijaan olen käyttänyt ja käytän ruuassa ja hiuspohjaan. Täälläkin on luonnossa kaikenlaisia syötäviä kasveja.

IsoMies? kirjoitti...

Taas näitä ruokajuttuja, Sisko : )
Ehkä nää jotenkin niinkuin hyppi silmille näin pari lisäkiloa takaisin saaneena...
Pari viikkoa sitten flunssan hyökkäystä odottaessani jätin taas liikunnan vähemmälle ja taas rokkikahvakilotoverit on takaisin.

Totta on, että salaatteja pitäs syödä,mutta tämmösen pikkumiehen reitit kaupassa harvoin ohittaa viherkeitaat.Ruokavalion yleisin vihannnes on HK-sininen.

Nokkoslettuja olen syönyt,olivat ihan hyviä ja salaatissa olen syönyt sekä nokkkosta, voikukkaa ja jopa koivunlehtiä. Voikukanjuuri(?)tee oli ovelan makuista

IsoMies? kirjoitti...

??????????

ii kirjoitti...

Olen syönyt sekä nokkosta että voikukkaa. Mutta tiesittekö, että nuoret maitohorsman varret ovat parsaan verrattava herkku?? Ne voi keittää siis samaan tapaan ja syödä vaikka voisulan kanssa, aah. Minäkään en tätä tiennyt, ennen kuin eksyin metsään metsäkoulua käyneen ystäväni kanssa. Sieltähän löytyi vaikka mitä syötävää!

finkinja kirjoitti...

Siitä vaan nyt naiset voikukkapellolle heti kun ilmat suosii, sen on ihmeen hyvää ja erittäin terveellistä:)

Ii,
tuota en tiennytkään maitohorsmasta ... kasvaakohan sitä täällä edes ... en ole tainnut nähdä.
Kiva tuollainen kaveri kuka osaa kertoa kasveista:)

Ari,
siellä teidän talon ympärillä kasvaa varmaan voikukkaa ... ei tartte kauas mennä ja voit ottaa niiden keräämisen liikunnan kannalta;D

MaaMaa kirjoitti...

Voikukan lehti salaattia oon mäki syöny. Ja olen myöskin juonut voikukkaviiniä! Isäni teki voikukista kotiviiniä aikanaan. Minä ja äiti poimittiin kesämökin nurmikolta 300 voikukan keltaista kukintoa ja ne laitettiin muiden viinintekoainesten kanssa ämpäriin pulputtamaan. Iskä kutsui viiniään "Pissenlit", ja se oli tosi hyvää! Teininä muistan pari pulloa jopa kähveltäneeni ... ;)

Nokkosteetä olen kanssa juonut, vaikka aina mietinkin miten ne poimitaan ilman että näpit palaa ;)

Luonnosta saa vaikka mitä, jos oikeen alkaa tutkimaan ja maistelemaan! :)

elsi kirjoitti...

Voi voi. Voikukkia täälläkin syödään ja niitä pieniä päivänkakkaroita joita kasvaa nurmella. Nokkonen maistuu myös .Karhunlaukka on suuri suosikki. Tuttu siellä Anna?
Tee tarpeita yleensäkin anoppi kerää metsistä . By the way valkovuokot kukkivat :o)