sunnuntai 8. helmikuuta 2009

Tuoretta leipää

Olen leiponut sämpylöitä ja leipää pitkästä pitkästä aikaa:)
Kun on niin helppo piipahtaa kylän leipäkauppaan ja ostaa sieltä tuoreita leipomotuotteita niin ei ole tullut väänneltyä sämpylöitä varmaan vuoteen.
Koska esikoinen ei syö enää vaaleaa leipää ja kaikki leivät täällä ovat yleensä vaaleanpuoleisia (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta), niin äidin oli pakko alkaa vääntämään ruisleipää ja terveellisiä sämpylöitä.
Ja tein meille tänään ruuaksi pizzaa niin siinä samalla uunin lämmityksellä tuli paistettua leivät.
Onneksi kaapissa oli avattu hapankorppupaketti ja sain siitä juuren ruisleivälle. Leivät tuoksuvat ja maistuvat ruisleivälle, mutta eivät ole niin tummia kuin perinteiset suomalaiset.
Ehkä vika on paikallisissa ruisjauhoissa tai sitten ihan vaan leipojassa.
Mies lähti nyt sadetta uhmaten viemään tuoretta leipää kälylle ... katsotaan mitä sanovat tummasta leivästä;)
Kerroin ystävälle tänään kahvilla leipovani ruisjauhoista leipää ja kehoitti lisäämään runsaasti vehnäjauhoja taikinaa, eihän pelkästä ruisjauhosta voi tehdä kunnon leipää.
~
Edelleen sataa! Tylsää:(
Pyykitkään eivät tunnu kuivuvan yläkerrassa niin nopeasti kuin yleensä.
Iso kasa silitettävää pyykkiä odottaa tuossa tuolilla ... en kyllä varmaankaan silittäisi tänään jollei olisi pakko ... huomiseksi ei ole työvaatteita.

12 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Hyvännäköisiä on sun leivät.Miten muuten hapankorpuista tehdään se juuri,mullakin on niitä kaapissa..?

finkinja kirjoitti...

Kiitos, juuri olen menossa maistelemaan;)
Roikuin tietty eilen netissä ja etsin ohjetta ruisleivälle ... löysin ohjeita joissa mainittiin vanhan ruisleivän palat juuren käytössä, mutta muistin että olen nähnyt jossain reseptin jossa mainittiin hapankorpun käyttö.
Laitoin varmuuden vuoksi puolet hapankorppupaketista (niitä FinnCrispin paketteja) puoleen litraan haaleaa vettä ja lisäsin pikkasen ruisjauhoja mukaan ja pienen murun hiivaa. Annoin seistä yön yli ja sitten jatkoin normaalisti leipomista:)

Anonyymi kirjoitti...

Hei Finkinja
Kiitos soittolistasta, pidämme näköjään samanlaisesta musiikista.
Sateesta huolimatta kaunista kevättä
toivottelee
- bosnialaisen vaimo

Allu kirjoitti...

Miten se hapanjuuri oikein tehdään? Voisitko selittää pliis.Kiitos!

Allu kirjoitti...

Sorry, näin nyt, että olitkin sen kommenteissa selittänyt.

Susanne kirjoitti...

Leiväntuoksu on ihana. Kirjoitit niin houkuttelevasti tämän leipäjutun että minun on pakko lähteä tämän kommentin jälkeen tekemään leipäpala ja kenties keitän päiväkahvitkin:)
Meillä paistaa tänään aurinko. Lähetän osan auringonpaisteesta teille sinne, puh!!!:)

Anonyymi kirjoitti...

Hienoa, taalla loytyy hapankorppuja, taytynee tehda tuo 'juuri', kun ilmat hieman kylmenevat. Hienoa!

Paula kirjoitti...

Minä kiittelen myös hapankorppu-leivänjuuri-ohjeesta. Terveisiä Wienistä!

Marja-Leena kirjoitti...

Itse leivottu ruisleipä on parasta, mitä tiedän, mutta en ole koskaan yrittänyt itse leipoa ruisleipää.

Aikanaan, kun olin lapsi, isoäitini leipoi ruisleipiä isossa leivinuunissa, jonne ensin laitettiin puita palamaan ja sitten, kun puut olivat palaneet, veteen kastetulla männynhavuluudalla vedettiin hiilet uunista metalliämpäriin ja sen jälkeen leivät laitettiin uuniin paistumaan. Millaisiahan leipiä saisi sähköhellan uunissa aikaan?

Jonna kirjoitti...

Uunista lämmintä leipä pöytään, herkullista! Minäkin olen alkanut leipomaan itse leipäni, vaalean puolelle tosin menee koska en ole vielä metsästyksestä huolimatta löytänyt ruisjauhoja.

finkinja kirjoitti...

Hei bosnialaisen vaimo,
olit mielessä kun laitoin tuota listaa;)

Susanne,
kiitos auringonpaisteesta:)
Se ennätti meille tänään, huomiseksi on kyllä luvassa sadetta:(

Kirsi,
teillä taitaa olla hieman liian kuumaa leivän leivontaan;)

Pauli,
terkkuja sinnekin ... melkein voin vilkuttaa;)

Marja-Leena,
kyllä ne leivät onnistuu sähköuunissakin. Mulla on vielä niin hyvä uuni, että saan pohjan paistettua hyvin. Pitäis olla vielä se sellanen marmorilevy ja paistaa pizzat ja leivät siinä;)

Jonna,
ei ollut täälläkään aikoinaan ruisjauhoja, mutta nykyään onneksi löytyy melko paljon erilaisia jauhoja. Tai sitten vaikka ryynejä jotka itse jauhan.

elsi kirjoitti...

Ruisjauhoja kyllä löytyy meilläkin mutta tuo leipomis into ... mistä kaupasta sitä saa ;o)

tuoksui tänne asti nuo leipäsi. Mitä käly sanoi? Esikolle tsemppiä sen leivän syönnin kanssa. Itse olen nyt hiilaritta iltaisin . Se alkaa jo näkyä :o) Ainakin haluan uskoa niin ;o)