torstai 9. lokakuuta 2008

Sarma

1 suuri hapankaali
800g jauhettua sianlihaa
200g jauhettua naudanlihaa
savustettua, kuivattua lihaa tai hyvin maustettua maalaismakkaraa (kuivattua)
2 sipulia
3 valkosipulin kynttä
1 teelusikallinen paprikajauhetta
150g riisiä
50g jauhoja
1 kananmun
persiljaa
öljyä
suolaa ja pippuria
~~~
Silppua sipuli ja anna sipulisilpun hautua hiljalleen pannulla, hienonna sillä aikaa valkosipuli.
Mausta jauhelihat suolalla, pippurilla ja lisää pesty riisi. Lisää jauhelihan joukkoon paprikajauhe, kananmuna ja lusikallinen silputtua persiljaa. Ruskista valkosipulia sipulisilpun joukossa hetkisen, varo ettei ruskistu liikaa. Lisää sipulisilppu jauhelihaan ja sekoita taikina hyvin.
Irrota kaalista varovasti lehtiä ja pese ne lämpimässä vedessä (tällöin irtoaa liika suolaisuus ja kitkeryys lehdistä).
Laita jauhelihaa lehden keskelle ja tee kääryleitä.
Leikkaa loput kaalinlehdet kapeiksi suikaleiksi.
Asettele kattilan pohajalle kaalisuikaleita ja niiden päälle kaalikääryleet. Lisää kuivalihaa/makkaraa ja paprikajauhetta, kaada joukkoon vettä niin paljon että peittää kaalikääryleet.
Laita kansi kiinni ja anna sarman kiehahtaa, pienennä lämpoä ja anna hautua hiljalleen noin 2 tuntia.
Loppuvaiheessa voi kastikkeeseen lisätä hieman jauhoja tai perunajauhoja jotta kastikkeesta tulisi sakeampaa.
(tai tehdä "zapršku": lisää erilliseen kattilaan/pannuun öljyä, anna se kuumentua ja lisää siihen jauhoja. Sekoita koko ajan ettei jauho pala, jauhon pitää kuitenkin tummentua hieman. Lisää paprikajauhetta ja anna pienen hetken ruskistua. Kaada joukkoon kylmää vettä ja tomaattipyreetä maun mukaan ja anna kiehahtaa hetken. Lisää "zapršku" kaalikääryleiden päälle ja anna kiehahtaa 10-15 minuuttia)
Sarman lisukkeeksi sopii palenta tai keitetyt perunat/perunamuussi.
~~~
Syötiin eilen tätä sarmaa. Sarma on tyypillinen kroatialainen "talviruoka". Kesällä syödään täytettyjä paprikoita ja talvella sarmaa. Hapankaali on muutenkin erittäin yleinen ruoka-aine; sitä käytetään sarmaan, hapankaalia haudutetaan ja syödään makkaroiden ja lihojen lisäkkeenä, hapankaalia käytetään sinällään salattina. Hapankaali on todella terveellistä ja oikea vitamiinipommi:)

9 kommenttia:

Allu kirjoitti...

Hei, en oikein ymmärrä tuota määrää "iso hapankaali". Hapankaalihan on säilyke, joka tehdään valkokaalista. Tarkoitatko "iso valkokaali"?

finkinja kirjoitti...

Allu, hapankaali tehdään todella valkokaalista. Täällä on myynnissä valkokaalia hapatteena eli hapatettuja kaalinpäitä "vakuumi"paketeissa tai sitten jo valmiiksi silpottua hapankaalia muivipaketeissa. Sarmaan tarvitaan hapatettuja kaalilehtiä ja niistä tehdään suomalaisten kaalikääryleiden tapaisia kääryleitä.

Allu kirjoitti...

Kiitos tiedosta! Man lernt nie aus eli oppia ikä kaikki. Taas opin uutta.

Anonyymi kirjoitti...

Jep,täällä Suomessa on hapankaalia saatavana vain nk.silppu muodossa joten kääryleiden värkkääminen ei niistä onnistu:-)
Herkulliselta vaikuttaa sinun ohjeesi,njam!Olen suuri kaaliruokien ystävä ja aina kun uudet kaalit ovat tarpeeksi suuria,värkkään kieli poskessa niitä urakalla.Em.homma on sen verran työlästä,että teen yleensä kerralla 60-80 kpl ja pakastan ne.Saapi sitten "askaroida" pitkin syksyä herkkuja tuhotessa:-)
-Uppis-

Anonyymi kirjoitti...

Täälläkin myydään hapankaalia valmiiksi silputtuina, sitä syödään keitetyn kinkun ja papujen kanssa:)
Kälyni tekee joskus hapankaalin itse, se on kyllä parempaa kuin kaupasta hankittu;)

Anonyymi kirjoitti...

mina pidan myos kaalista, joten resepti talteen. Kiitos!

Inkivääri kirjoitti...

Tuo oli minullekin uutta, että on kokonaisia hapatettuja kaaleja, mielenkiintoista! Minä tykkään hapankaalista sekä siltään että paistettuna ja keitettynä borschkeitossa.

finkinja kirjoitti...

Allu, näinhän se on;)

Uppis, kaalikääryleet ym kaaliruat käyvät pakasteeseen, niitä on sitten helppo ottaa sieltä ja lämmittää;)

Marjut, me ollaan hapatettu aikoinaan itse (anoppi hapattaa edelleen), mutta se on niin työlästä hommaa, valmistella kaalinpäät ja tynnyrit ym eikä ole varmaa hapattuuko kunnolla. Olen todennut kaupan hapankaalit yhtä hyviksi;)

Inkivääri, kokonaisena hapatettuna sillä on enemmän käyttövaihtoehtoja. Haudutettu hapankaalisilppu on tosi hyvää... pikkasen valkosipulia ja jotain savulihaa mukaan ... muuta ei tartte;)

Sammakko kirjoitti...

Kokonainen hapankaali olisikin mainio, minulle taitaisi maistua nimenomaan tuollainen miedonnettu versio. Mun on myös vähitellen pakko siirtyä takaisin lihansyöjäksi, tämäkin pata kuulostaa niin maukkaalta!