tiistai 2. syyskuuta 2008

Puutarhan kasveja

Vielä on puutarhassa kasveja jotka eivät ole täysin kuivuneet helteissä ja auringon paahteessa;)Viikunapuita (smokva) meillä on kaksi. Viikuna on siitä hyvä kasvi ettei siitä tarvitse kauheesti huolehtia ... kunhan kerää hedelmät ajoissa pois ennen kuin muurahaiset keksivät ne.Bambut (bambus) jaksavat kasvaa ja kuikoistaa meilläkin. Nämä bambumetsiköt istutettiin parisen vuotta sitten takanaapurin kiusaksi, kun teki niin kauheen ruman betoni seinän talomme taakse. Suutuspäissään hän tai hänen poikansa katkaisivat korkeimmat bambunvarret latvasta poikki *ärrrrgggg*Kun ostimme tontin, alatasanteella kasvoi parikymmentä viiniköynnöstä. Kaivoimme ne ylös ja annoimme tontin entiselle omistajalle. Tämä viinirypäle (grožđe) on nimeltään fragula; pienet, erittäin tummat ja makeat rypäleet. Me kasvatamme ihan vain syömämarjaa, ei jakseta koskaan tehdä viiniä.Viiniköynnökset tekevät kivan varjon pergolaan. Emme myrkytä rypäleitä joten niitä voi napsia suuhun suoraan tertuista;)

Rusmariinia (ružmarin)kasvaa koko tontin pituudelta tien laidassa vuorotellen laventeleiden ja ruusujen kanssa. Mietin kyllä ruusujen kaivamistä ylös ja siirtämistä ne ruukkuihin, eivät pidä oikein koko päivän paahtavasta auringosta. Tilalle voisi istuttaa oleanderia tmv.

Rosmariinien väleissä kasvaa neljä oliivipuuta (maslina). Viime vuonna kerättiin ensimmäinen sato, peräti kourallinen oliiveja:)

Laakeri (lovor) kasvaa täällä vaikka missä. Sitä on puina, pensaina, luonnonvaraisena, puutarhoissa, metsissä... Ei tarvitse kuivattaa, kun voi nappasta suoraan pensaasta:)

16 kommenttia:

ii kirjoitti...

Voi mikä paratiisi! Viinirypäleitä suoraan puusta suuhun..! Ja rosmariinia ja kaikkea. Ihana puutarha.

finkinja kirjoitti...

Eiks ne viikunat kasva paratiissa;)

Tuuli kirjoitti...

Oi, oliivipuitakin. Minun pitäisi laittaa taas uusia ikkunanlautabasilikoja kasvamaan, mutta honteloita ja onnettomia niistä tässä syysvalaistuksessa tulee.

sirokko kirjoitti...

Eikös se bambu haaraudu jos leikkaa latvasta, olis ollut ihan oikein sille napurille.Minulla kasvaa joku bambu purkissa, hmm.. taidankin istuttaa takanaapurin betoniseinää vasten.
Laakeripensas olisi kiva puutarhassam ei veisi tilaa niin paljon kuin suuri puu.
Hauskoja hetkiä paratiisin puutarhassanne - onko siellä oikeita käärmeitäkin?

mamãe kirjoitti...

Ihanalta kuulostaa teidän hyötypuutarha! Mä en ole mikään erityinen viherpeukalo, mies hoitaa sen puolen meillä, mutta oon miettinyt mitä kaikkea haluaisin meidän takapihalla kasvavan. Katsotaan saako mies kaikki mun suunnitelmani toteutetuksi :)

kirsi kirjoitti...

Ostin esikoisen pation viereen 'ehka viikunapuun'. Ei kuollut myrskyssa ja siihen tulee lehtia.
Taallakin on monella viinirypaleita aurinkosuojana, nayttaa kivalta.
Teilla siella on paljon kaikkea ihanaa...

finkinja kirjoitti...

Tuuli, mä rakastan oliivipuita, varisinkin sellasia vanhoja käppänöitä kaiken kokeneita. Mutta en taida ennättää nähdä näitä meidän puita sen ikäisinä;)

Sirokko, tekikin naapuri karhunpalveluksen itelleen... kjäh, kjäh :D Sen takia ne kasvaakin niin hyvin:) Istuta se oma bambu maahan, tiedä miten se tulee kasvaan;)
Laakeria voit muuten leikata pensaan muotoon tai ihan miten vaan. Mä olen kasvattanut pari sellaseks pieneksi puuksi, metrin mittaisiks.
Meillä on muuten ollut täällä tontilla sarvikyitä ja paria muutakin lajia, mutta ulkokissat pitää ne nyt loitolla;)

Mamae, mä jouduin koko pienen ikäni auttamaan kotona kasvimaalla ja vannoin etten tee aikuisena yhtään mitään siellä! Nyt sitten taas rupsuttelen tuolla omaksi iloksi silloin kun huvittaa. Nää kuumuudet ja kuivuudet vaan vie kaikki mehut kasveista ja kasvattajista:)

Kirsi, joko olet päivittänyt blogiasi? Kyllä siellä teilläkin on vaikka mitä kivaa ....:)

Anonyymi kirjoitti...

Toivottavasti nyt onnaa tämä kommentointi(arpapeliä taas :P), vuodatukseen en voi kommentoida ollenkaan:(

Teillä on kyllä tosi paljon ihania puita ja kasveja. Rypälettä voisi tännekkin laittaa. Voisi ja voisi, olen aina kova puhumaan ja haaveilemaan ja silti en saa mitään istutettua. No onhan meillä sentää koivu;)

Marjut

Yaelian kirjoitti...

Ihania kasveja sulla puutarhassa! Mulla oli entisessa asuinpaikassani joka puolella rosmariinia ja laventelia, nyt ei ole, jain kaipaamaan niita....mullakin on bambu vesilasissa, kasvaiskohan se paremmin, jos sen laittais kukkaruukkuun...

Anonyymi kirjoitti...

Olen lähdössä purjehtimaan Kroatiaan ensi viikolla. Lento on Split'iin. Olen kerännyt tietoa saarista, mm. Vis, Brac, Hvar, etc. Oletko käynyt siellä päin, jos mikä oli paras paikka? Kuvista katsoen kaikki ovat toinen toistaan ihastuttavampia, mutta meillä on vain viikko aikaa. Kiitos kivasta blogista! Voimia miehellesi ja koko perheellesi.

finkinja kirjoitti...

Marjut, sulla on sentään koivu:) Mä haaveilin sen istuttamista tänne, mutta ei taida onnistua. On ihan liian kuumaa!!

Yaelian, yritä laittaa bambu ruukuun, kyllä se varmaan kasvais.

Anonyymi, kiva kuulla että olette tulossa tänne. Kroatian saaristo on aivan ihana! Etenkin nuo etelän saaristo on puhdasta ja vesi kirkasta. Vis on vielä melko rauhallinen paikka, aikoinaan se oli suljettu turisteilta. Hvar on kesäkuukausina todella täynnä turisteja mutta nyt on jo varmaan rauhottunut. Purjehtikaa Kornatien kansallispuiston alueella, saaristo näkemisen arvoinen!!!
Kerro sitten miten matka meni:)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos vastauksestasi!!! Kerron palattuani, kuinka matka onnistui.

henna kirjoitti...

Ihanasti hyötykasveja!
Mullakin on nyt parvekkeella rosmariini, jonka pitäisi säilyä ikivihreänä näillä leveyksillä :)
Tuli mieleen, että miten nuo oliivit syödään? Siis suoraan puista, vai tarvitseekö ne maun/rakenteen tms. takia säilöä? Kun en ole koskaan muita kuin säilöttyjä nähnyt ;)

finkinja kirjoitti...

Henna, oliivit on todella pahan makuisia noin vain syötyinä. Täällä jotkut tavallaan paistaa niitä uunissa suolassa, mutta yleensä ne säilötään suolaliuokseen. Me ollaan pari kertaa laitettu oliiveja lasipurkkiin suolaliuokseen, saivat olla muistaakseni melko kauan. Kyllä niistä tuli ihan hyviä:)

Sammakko kirjoitti...

Oi, ihanalta kuulostaa teidän hyötytarhanne :) Kaikenmaailman unelmia. Tuoreita laakerinlehtiäkin... mahtaa tuoda ruokiin hienon maun!

Tuli noista viinirypäleistä mieleen, että onko ihmisillä tapana valmistaa kotiviiniä? Vai ostetaanko viini vain varsinaisilta valmistajilta?

Mielenkiintoinen tuo oliivijuttukin. Vähän niin kuin japanilainen ume-hedelmä: sellaisenaan pahan makuinen, mutta suolattuna mitä mainioin ruoan maustaja.

finkinja kirjoitti...

Sammakko, yleensä kaikki kenellä on edes vähän enemmän viiniköynnöksiä puutarhoissaan/maillaan tekevät itse viiniä kotitarpeisiin. Nyt näinä päivinä on ollut "berba" eli viinirypäleet on kerätty ja puserrettu ja "most" on jo pulputtamassa;)