perjantai 12. syyskuuta 2008

Perjantai ja kala-ateria

Yleensä en ota kuvia aterioista joita teen kotona, koska teen ne kiireellä ja töissä saan ihan tarpeeksi kokkailla.
Nyt kuitenkin perjantain kunniaksi ajattelin napata kuvan kala-ateriasta. Perjantai on täällä perinteisesti kalapäivä, juuret siihen käytäntöön tulevat katolisesta kirkosta ja siitä, että paastotaan perjantaisin. Paasto tavallisella viikolla, tavallisena arkipäivänä ei tarkoita tyypillistä paastoa (pelkällä nesteellä) vaan sitä että vältetään lihan syöntiä.
Meidän perheessä yritämme seurata tuota periaatetta, sen mukaan onko kalaa tarjolla vai ei. Jos ei ole, mietin mitä muuta voisi tarjota ilman lihaa tai sitten teen jonkun kevyen liha-aterian. Päiväkodissamme perjantaina tarjotaan myös merenantimia.
Kuvassa olevat isommat kalat ovat oslić eli kummeliturskaa ja pienemmät plavića (suomenkielistä nimeä en tiedä). Tavallisesti paistan kalat pannulla ja tarjoa oliiviöljy/persilja/valkosipulikastikkeella höystettynä. Mutta nykyään kun mies ei saa syödä mitään paistettua, niin teen brudetin tapaan: pannulle vettä, oliiviöljyä, kalat, valkosipulia, suolaa, pippuria, rosmariinin oksia, sitruunan viipaleita, tomaattia ja muita mausteita tilanteen mukaan. Kalat saavat rauhassa muhia kannen alla jokin aikaa.
Lisukkeena tarjoan peruna/mangoldi(plitva)muhennosta johon tietysti laitetaan valmistusvaiheessa oliiviöljyä ja valkosipulia + runsaasti suolaa.

6 kommenttia:

ii kirjoitti...

Ihan vesi herahti kielelle :b

ebrufin kirjoitti...

Nam!

Anonyymi kirjoitti...

Ihanalta kuulosti ruokasi!! Huomenna lennämme sitten Split'iin ja edessä viikko kroatian kauniissa dalmatian saaristossa. Harmi vaan, että sääennuste lupaa viilenevää ja sadetta.

finkinja kirjoitti...

ii, siitä vaan kokkailemaa:)

Ebrufin, sinähän teet jotain samantapaista, taidat vaan laittaa enemmän tomaattia?

Anonyymi, harmi todella että luvassa on sateinen viikonloppu, mutta ehkä etelämmässä sateet menevät nopeasti ohi. Katsonkin sääennusteen ensi viikolle;) Nauttikaa matkasta, uikaa paljon ja syökää + juokaa hyvin:)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos!!

oben kirjoitti...

Ei ollenkaan hullumman näköistä. Meillä on työpaikan kanttiinissa myös aina perjantaisin tarjolla kalavaihtoehto. Samoista syistä kuin mitä kerroit.