tiistai 16. syyskuuta 2008

Palentaa ja maitokahvia

Mies halusi pitkästä aikaa palentaa ja maitokahvia aamiaiseksi. Tämä on perinteinen aamupala tai käy iltapalaksikin. Kuulemma koko lapsuuden on syönyt palentaa jogurtin tai maitokahvin kanssa niin kuin me lapsuudessa jouduttiin syömään kaurapuuroa. Tai sitten maitokahvin sekaan laitettiin leipäpaloja ja lusikoitiin suuhun:)
~~~~
Kotona käytän ruoan laitossa pikapalentaa, oikeaa palentaa pitää keittää hiljalleen sekoittaen parin tuntia. Pikajutut käyvät meille ihan hyvin;)
Palenta käy suolaisena mm. kastikkeiden höysteeksi pastan tai riisin tilalle. Keitettyä, kylmää palentaa voi viipaloida ja paistaa pannulla öljyssä ja tarjota lihan tai kalan lisäkkeenä.
Palentaa keittäessä joukkoon voi lisätä keitettyä mangoldia tai pinaattia (mukaan vielä oliiviöljyä ja valkosipulia), saa mukaavaa uutta sävyä palentaan. Löysäksi keitetyn palentan voi kaataa uunivuokaan ja paistaa parisen kymmentä minuuttia.
Palentaa keittäessä pitää muistaa lisätä aina suolaa riippumatta siitä syökö palentan suolaisena tai makeana. Eikä pieni voinokare tai öljytilkka tee yhtään huonoa;)
~~~~
Tänään tein ruaksi kanigulašia ja tarjosin aamulla keittämääni palentaa sen kanssa. Onneksi tein ruokaa enemmän, koska pannuja laskiessani pöydälle miehen ystävä/raksasetä tuli käymään. Ei muuta kuin yksi lautanen lisää ja kaikki yhdessä syömään:)
Ja lasillinen olutta ruokajuomaksi;)
~~~~
Maitokahvi ei ole tavallista kahvia maidon kanssa vaan kahvin vastiketta. Saksassa sitä on kutsuttu joskus aikoinaan "kinderkafe", tämä mitä meillä oli nyt kaapissa on tehty ohrasta, mutta on myös sikurista tehtyä. Eli on kofeeniton ja lapset juovat sitä mielellään.

9 kommenttia:

Allu kirjoitti...

Caro Kinderkaffee oli aikanaan pidetty juoma, mutta on vähän jäänyt pois muodista enkä itse ole koskaan kokeillut.
(Off-topic: kiva että se kirja tuli niin nopeasti perille!)

Stazzy kirjoitti...

Täällä on paljon noita "pikakahveja", chicorée-café, eli sikuri-kahvi -sekoitusta. Onhan se maultaan vähän normikahvia miedompi ja pehmeämpi.

Mulla on pelottavaa Summa-kahviketta.
"Vänsikkimme Summaan kuoli, vääpeli on jalkapuoli..."

Yaelian kirjoitti...

Onko palenta samaa kuin polenta, siis maissijauhoista tehty?

finkinja kirjoitti...

Allu, kiitos vielä kerran, kirja tuli tosi nopeesti perille ja luetaan jo;)

Stazzy, noi korvikkeet on tosiaan miedompia ja sen takia lapset tykkää niitä juoda. Itse en kauheesti niistä pidä, mutta nyt kun mies on lopettanut kahvin juonnin kaapissa pidetään aina yhtä pakettia mielitekoihin:)
Mikä toi Summa-kahvike on???

finkinja kirjoitti...

Yaelian, ihan samaa polentaa on:) Täällä sitä vaan kutsutaan palentaksi;)

Marjut kirjoitti...

Ai se on siis polentaa, se minullekkin tuli mieleen. Täällä sitä monet käyttää, itse en oikein ole tiennyt mitä siitä tekisin. JOtkut tekevät pizzapohjankin siitä.

finkinja kirjoitti...

Marjut, en ole sitä kokeillut pizzapohjaan, maissijauhoja kyllä.

mamãe kirjoitti...

Ohrasta tehtyä pika"kahvia" opin minäkin juomaan Boliviassa. Brasiliassa sitä on myös saatavilla.

Meillä miehen mielestä polenta on ihanaa kanapadan kanssa :)

finkinja kirjoitti...

Mamae, palenta tosiaan sopii hyvin kanapadan kanssa:)