tiistai 5. elokuuta 2008

Kiisseliaineksia :)Aamulla aikaisin auringon noustessa otin kipon ja kiipesin korkealle kirkon juurelle. Jo kaukaa loisti kirkkaan oranssit herkullisen kirpeät vitamiinipommit. Naama irveessä ja sormet reijillä korjasin suuden sadon talteen ja kannoin sen ylpeänä perheen nähtäväksi.

"Mitä noi on? Mä en ainakaan syö niitä! Onks noi tyrnejä???" Eli taidan nauttia näistä harvinaisista herkuista ihan yksin. Mies kyllä sanoi maistavansa, mutta antaa minun kuulemma nauttia kalliin kiisselin ihan yksin.
Ensimmäiset tyrnit istutettiin noin 15 vuotta sitten Suomesta tuoduista taimista. Isä antoi osan omista taimistaan tänne etelän aurinkoon siinä toivossa, että antavat suuren vitamiinisadon lapsenlapsille. Tyrnit vaan eivät tuottaneet satoa niin kuin ukki olisi halunnut ja vikaa etsittiin vaikka mistä (eniten taisi olla syy kasvattajissa). Parina vuotena keräsin ylpeänä kourallisen marjoja, toisena vuotena linnut ennättivät ennen minua kirkon juurelle, välillä kesän helteet kuivattivat koko pensaan.... Ilmiselvästi kasvitkin tarvitsevat vuosikausia ennen kuin omaavat maan tavat ja ilmaston. En ole yksin taipunut ja muotoutunut tramontana tuulen tuiverruksissa;)

8 kommenttia:

Allu kirjoitti...

Voiko noita tyrnejä syödä raakanakin? En ole koskaan nähnyt niitä tuoreina. Joskus ostan luontaistuotekaupasta tyrnimehua tai-muusia vitamiinien takia ja laitan myslin sekaan.

finkinja kirjoitti...

Marjat oli paras syödä tuoreina, koska silloin säilyy kaikki mahdolliset vitamiinit ja öljyt joita marjoissa on. Vanhempani kasvattavat tyrnejä Suomessa myyntiin; marjoja voi käyttää tuoreina, kiisseleissä, mehuna (mehu säilyy jääkaapissa vain pari päivää, voi pakastaa)....

Marjut kirjoitti...

Tyrni onkin kunnon vitamiinipommi.
Se pärjäisi varmaan täälläkin, tai en tiedä. Tosin onhan Suomessakin kylmät talvet. Eikös se kasva vaan ihan eteläisessä Suomessa?

finkinja kirjoitti...

Tyrni vois kasvaa kyllä teilläkin, pärjää hyvin Suomen talvessa. Vanhempani asuvat Itä-Suomessa ja siellä kasvaa tosi hyvin.

Ari T. kirjoitti...

Sisko, taas pistäydyin ...

Stina kirjoitti...

Terkkuja Seattlen suunnalta! Loysin tanne tuolta Saaran kautta ja ajattelin tulla toistekkin ;).

Miehellesi voinnin jatkuvaa paranemista ja iloista viikonloppua kaikille sinne kukkulalle toivottelee Stina.

finkinja kirjoitti...

Ari, mitkä on fiilikset???

Stina, kiva kun tulit käymään:)

Anonyymi kirjoitti...

Onhan teillä sekä emi- että hedekasveja. Pakko olla, koska marjojakin on tullut. :) Tyrni on nimittäin kaksikotinen kasvi. Olisikohan kasvuolosuhteissa jotakin vikaa.

Täältä löytyy tietoa tyrnin kasvuolosuhteista:
http://www.pori.fi/kirjasto/satakuntaliitto/a227.htm#kasvupaikkatekij%C3%A4t