sunnuntai 3. tammikuuta 2010

Kalentereita, allakoita vaikka mitä!Joka joulu toivon joululahjaksi Suomesta seinäkalenterin ja mahdollisesti vielä sellaisen taskullisen. (Taskullinen on siitä hyvä, kun sinne saa piilotettua kaikki laskut ;) )
Suomalainen kalenteri laitetaan keittiön kaapin seinällä ja mieskin on jo oppinut käyttämään sitä ... lisää kyllä vielä varmuuden vuoksi siihen kuukausien nimien päälle numerot ettei  mene kuukausissa sekaisin.
Ennen kuin voin laittaa kalenterin seinälle, joudun sen päivittämään kroatialaisilla pyhäpäivillä ja vapailla ja tietenkin kirjaamaan kaikki tärkeimmät syntymä-ja muut merkkipäivät. Olisi tietysti yksinkertaisempaa laittaa seinälle paikallinen kalenteri, mutta kun tuo taskullinen on niin kätevä. Kroatialaisia kalentereja saadaan vaikka kuinka paljon joka puolelta, mutta yleensä ne on jotain mainoskalentereja ja erittäin tylsiä ja valtavia. Nytkin tuolla hyllyllä on neljä valtavaa kolmiosaista kroatialaista kalenteria odottamassa kohtaloaan .... onnistunko jakamaan ne jollekin vai käytänkö puhtaan puolen listoista muistilapuiksi?

Toinen "pakko"kalenteri on taskumalli.
Sellainen on oltava ja taas parempi on suomalainen. Olen jo koululaisesta tottunut kalenterin käyttöön, ensimmäinen taisi olla se Teinikalenteri johon kirjoitettiin ihan kaikki:)
Nykyään kalenteriin ei tule kirjoitettua sentään ihan kaikkea, mutta kyllä sinne panen ylös satoiko lunta ja milloin; työajat; ne päivät kuukaudesta; syntymäpäivät; lääkäriajat; kuka kävi ja milloin ... Kaikki on hyvä kirjoittaa ylös ettei tärkeät päivämäärät ja tapaamiset unohdu ja parin vuoden kuluttua on hyvä tarkistaa milloin se oliivipuu istutettiinkaan.
Osoitekirja pysyy suht koht samana eikä sitä tule käytettyä enää niin usein kuin ennen internettiä. Nykyään se tulee kaivettua esille vain merkkipäivien tienoilla ja tietenkin ennen joulua.
Paikalliset käyttävät enemmän sellaisia muistikirjamalleja: suurehkoja, puhtaat sivut joissa päivämäärät ruuduissa sivun yläreunassa. Se on hyvä malli, jos joutuu sopimaan useamman kokouksen samalle päivälle tai ottaa tilauksia vastaan ... sen otan sitten käyttöön kun alkaa tungokset vierashuoneessa ;)

7 kommenttia:

mizyéna kirjoitti...

Kiva postaus :)

Mä olen käyttänyt täällä asuessa kalenteria missä on kielinä arabia, ranska ja englanti sekä myös islamilainen ajanlasku ja paikalliset pyhäpäivät merkattuina. Mutta se kalenteri on iso ja personaton. Tälle vuodelle ostinkin ranskalaisen "teinikalenterin" värikkäillä sivuilla ja pienempänä mahtuu paremmin käsilaukkuunkin. Mutta en kuitenkaan siitä ole tykännyt kun on vain ranskaksi.

Seinäkalenteriksi sain Irlannista blogiystävältä aivan ihasttuvan ovikalenterin!

Karoliina kirjoitti...

Minakin tykkasin kayttaa noita taskullisia seinakalentereita, oli laskut aina katevasti siella piilossa oikeiden kuukausien kohdalla :)

Sirokko kirjoitti...

Minäkin aina odotan Suomesta seinäkalenteria, täkäläiset on juuri sellaisia kuin kuvailit sikäläiset, epäkäytännöllisiä. Taskukalenteri kuuluu kans tapoihin vaikkei sillä täällä ole niin paljon käyttöä kuin Suomessa.
Pitäisi ottaa tavaksi merkata kaikki puutarhajutut (ja myös säilyttää ne kalenterit) niin voisi vähän vertailla edellisvuosiin.

Mia Chilen Peikkokukkulalta kirjoitti...

Mina sain joulupaketista tuon Wendelinin kalenterin. Mieheni ei kayta suomalaista kalenteria kuin suurimmassa hadassa:)

Allu kirjoitti...

Hihi, teinikalenteri taisi minullakin olla silloin viime vuosituhannella. Hyvää tätä vuotta Kroatiaan!

MaaMaa kirjoitti...

Hyvää Uutta Vuotta, Finkinja! :)

Mulla on myös puhtaat kalenterit jo hankittu; töihin A5 kokoinen kirja pöydälle ja kokousmuistiinpanoja varten, käsilaukkuun minimaalinen johon kirjaan juuri samat jutut kuin sinäkin: synttärit, matkat, nimpparit, "ne päivät", parilla sanalla päivän tapahtumat jälkikäteen yms. Puhelimessakin on merkkipäivät, siltä varalta etten paperikalenteriin juuri sinä päivänä katso :)
Seinälle on yleensä tullut kiva perhekalenteri, jossa kuvia sukulaisista - mutta tänä vuonna kukaan ei tehnyt sellaista :( Nooh, sen sijaan ostetaan rantalomaltamme nyt tammikuussa joku sellainen, minkä kuvat vie takas pehmeälle hiekalle koko tulevan vuoden ajan :)

Haliterkut! ♥

finkinja kirjoitti...

Mizyena,
sehän se yleensä on,että nämä paikalliset kalenterit on tylsiä. En kyllä jaksa lähteä kirjakauppoihin etsimään joten tuo suomalainen taskumallinen on hyvä ja kätsy malli:)

Karoliina,
just sen takia on hyvä kun saa ne laskut sinne piiloon;) Eivät ole yhdessä pinossa ihan nenän edessä ;D

Sirook,
olen yrittänyt ottaa vanhempien tavan kirjottaa ylös kaikki mihin ja mitä ovat istuttaneet ja mitä hommia ovat tehneet ym. Heillä se ei ole kalenterimuodossa vaan enemmän päiväkirjana. Mutta yleensä unohdan kun puutarhakausi tulee ... teen niin urakalla ja kauisluontoisesti niitä hommia = silloin kun huvittaa;)

MIa, meidän miehellä taitaa olla se suurempi hätä kun muita kalentereita ei saa laittaa seinille :)

Allu,
hyvää uutta vuotta sinullekin!
Siihen teinariin kirjoitettiin kyllä ihan kaikki ja niin kauheen pienellä tekstillä ...

MaaMaa,
hyvää uutta vuotta;)
Mulla oli edellisessä kännyssä kaikki mahdolliset muistiot ja kalenterit ja sillon jäin tavallisen allakan käyttö vähemmälle. Se hyvä känny varastettiin enkä hankkinut sit enää niin monitoimista ..