sunnuntai 19. huhtikuuta 2009

Onnellinen kana



Onnellisesta kanasta tuli muutama päivä sitten ei niin onnellinen kana ja päätyi meidän pataan.
Isäntä kävi "ostoksilla" tuttavien luona ja toi tullessaan kaksi valtavaa kynittyä kanaa kaikkinen lisineen. Minun tehtäväksi jäin valmistella kana pakkaseen ja tehdä toisesta viikonlopun ateria.
Ei muuta kuin toinen kana paloiksi, osa fileiksi, osa keittoja varten.
Kanojen mukana tuli sisäelimet joten päätin täyttää toisen kanan ja paistaa se kokonaisena.
Alkuruuaksi tein kirkkaan kanakeiton.

Perinteinen kanakeitto:
kanan siipiä/selkää/ns. jämiä
sipulia
porkkanaa
selleriä
paprika
tomaatti
persiljaa
suolaa
pippuria

Laita kananpalat/luut kiehumaan. Ruskista kokonaisia sipuleita joko sähköhellan levyllä tai kaasuhellan liekillä niin, että pinta hieman tummuu. Lisää juurekset ja muut vihannekset kanalimeen ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna kanakeiton kiuhua hiljalleen ainakin tunti.
Lihan ja juuresten kypsyttyä siivilöi keitto.
Laita siivilöyty kirkas liemi uudelleen kiehumaan ja lisää keittoon "rezanci" ohutta kotitekoista keittopastaa tai esim. fidelinejä.
Ripottele keiton pinnalle persiljasilppua ja tarjoile keitto alkuruokana.

Täyte paistetulle kanalle:
kanan sisäelimiä
valkosipulia
persiljaa
kuivaa vaaleaa leipää tai korppujauhoja
suolaa
pippuria
yrttimaustetta
Silpo sisäelimet erittäin pieniksi paloiksi (voit tehdä homman myös tehosekoittimessa).
Ruskista sisäelimiä hetki pannulla öljyssä, anna jäähtyä.
Kostuta kuiva leipä/korppujauhot vedellä ja anna vetäytyä hetki. Silppoa sillä aikaa valkosipuli ja persilja.
Sekoita kaikki ainekset ja mausta maun mukaan.
Täytä kana massalla ja paista tavalliseen tapaan.

6 kommenttia:

bissecat kirjoitti...

oh tuli nälkä,pääsisipä tälläisen pöydän ääreen.Hyvää viikonalkua..

sateenkaari kirjoitti...

Nalka tuli taallakin,vaikka tunti sitten syötiin kunnon ateria.Tuo kanan tayte oli uusi tuttavuus.Varmasti hyvaa.Tykkaan kovasti kanan maksasta.

Allu kirjoitti...

Kuulostaa herkulliselta!

finkinja kirjoitti...

Bisse,
siitä vaan kokkailemaan:)
Mukavaa viikkoa sinnekin:)

Sateenkaari,
kokeile ihmessä täyttää kana tuolla tavoin jos tykkäät maksasta, kaikki eivät meinaan pidä. meillä tytöt jättävät täytteet syömättä.

Allu,
kokeilemaan vaan;)

Leea kirjoitti...

Minä en takuulla osaisi tehdä kokonaiselle kanalle yhtään mitään, jos sellainen eteeni kannettaisiin. Sama juttu kaiken kokolihan kanssa. Jos pitäisi vaikka hirvi, possu, lammas tai mikä tahansa lihaeläin pilkkoa, niin tekemättä voisi jäädä. Just ja just saan kirjolohen fileoitua, mutta siinäkin tuhrautuu aikaa... On sitä niin tottunut markettien jalostettuhin lihatuotteisiin! Omavaraistalous aika kaukana nykyelämästä. Vaan ehkä sitä oppisi, jos joutuisi /saisi opetella. Kävisikö tähän vanha suomalainen sananlasku :"Työ tekijäänsä opettaa." ?

Marjut kirjoitti...

Huomenet !

Mulla on haaste sulle blogissani ;D