sunnuntai 4. tammikuuta 2009

Pakkanen paukkuu ja ...


Pakkanen paukkuu ja tuuli vinkuu ikkunoissa!
Viime yönä lämpötila ulkona laski jopa -8 asteeseen! Hui kauhistus!!
Ja siihen kun lisää tuon kylmän tuulen, niin on kylpempää kuin Suomen paukkupakkasissa.
Ulkona olin tänään sen verran, että käytiin kirkossa,kahvilla ja laitoin pyykit kuivumaan raikkaaseen talvisäähän.
Puita työnnetään uuniin, onneksi tuo lämmitys toimii. Toivottavasti sähköt eivät ala vaan temppuileen, sitten on ongelmia uunin pumpun kanssa!

Zagrebissa pidettiin tänään mahtavassa talvisäässä naisten pujettelun cup:
Snow Queen Trophy.
Harmi etteivät meidän tytöt: Tanja eivätkä Ana ja Nika pärjänneet kovinkaan hyvin.
Taisi Ana pikkasen liikaa kierrättää Tanjaa Zagrebissa eilen päivällä, yöllä sai kuulemma mahataudin ... kuka tietää missä ovat syöneet ja juoneet;)

Varsinaisten kisojen jälkeen pidettiin hyväntekeväisyyskilpailu johon osallistui suuri joukko
entisiä laskijoita: Tomba, Girardelli, Janica,Hrovat, Enn ...
Palkintorahat menevät kokonaisuudessaan erään lastensairaalan hyväksi.

Kroatialaiset joutuvat keksimään uuden sunnuntaihuvin. Uusi laki sulki kauppojen ovet sunnuntaiksi. Huoltoasemat, leipomomyymälät, kioskit ym saavat olla auki, mutta suuremmat kauppakeskukset ja kaupat joutuvat pitämään ovensa kiinni. Pitää taas totutella siihen, että kaapissa on sunnuntaille maitoa ja muuta ruokaa, leipää kyllä saa leipomosta tuoreena edelleen. Kun tulin tänne, oli niin outoa mennä sunnuntaiaamuna kauppaan ostoksille. Totuin siihen todella nopeesti ja nyt pitää taas totutella ettei sunnuntaina voikaan hypätä kauppaan ihan minkä mieliteon takia. Onneksi meidän perhe ei ole ottanut tavaksi mennä sunnuntaisin kauppakeskukseen viettämään yhteistä aikaa ... niin kuin monet perheet täällä tekevät. Kun vietetään yhteistä aikaa, ollaan kotona tai lähdetään jonnekin lähiympäristöön pienelle retkelle tai ihan vaan kävelemään. Yleensä ei kyllä sunnuntaisin ennätetä minnekään, koska tytöillä menee puoli päivää kouluhommiin ja mulla on aina jotain "mukamas kotihommia"!

Niin kuin iänkaikkinen silitys!! Miten silitys voikin olla niin aikaansa vievää ja tylsää!! Mulla on aina kauhea kasa silitettävää pyykkiä ... joskus pelkään sen romahtavan alas tuolilta ja murkaavan koiran painovoimallaan (koiran kori on sen vieressä) :O On pakko silittää työvaatteet ja miehen paidat enkä osaa olla silittämättä tyynyliinoja ja keittiöpyyhkeitä ... muuten voisin jättää koko homman väliin. Lasten ollessa pieniä sain kummallisia katseita muilta äideiltä kertoessani etten silitä kaikkia pikkuhousuja enkä sukkia enkä edes miehen aluspaitoja! Ne pitäisi kuulemma silittää tappaakseni kaikki mahdolliset bakteerit. Ja katin kontit!! Miehelle tokaisin, että jos haluaa aluspaidat ja kalsarit silitettynä niin voi ne vapaasti viedä äidille silitettäväksi tai tehdä homman itse. Kalsarit ovat saaneet olla silittämättä eikä mammalle olla viety mitään muutakaan pyykkiä ;D

16 kommenttia:

MaaMaa kirjoitti...

No huh siellä on ky-ly-mä! Onko normaalia?
Täällä kaupat ja ostarit on aina auki, tavallaan hyvä, mutta vanhana ruokakaupan kassatyttönä mua säälittää työntekijät, joilla ei ikinä vapaata...

Meillä silittämiset hoitaa F (hani)! Mä en ole silittänyt vuosikausiin mitään! Myöskin yleinen pyykkäys on sen hommia, mä sitten hoidan siivoamisen noin muuten. Aika hyvä jako, sillä mä kanssa vihaan silitämistä - enkä ole siinä myöskään kovin hyvä. Erityisesti paitapuseroista tulee karmeempia sen jälkeen kun mä olen niitä yrittänyt silittää :D

Mun veli silittää sukkansakin! Ja pesee farkut yhden käyttökerran jälkeen... Friikki siis! :D

Susanne kirjoitti...

Täällä ilmoittautuu yksi lisää joka ei tykkää silittämisestä:) Onneksi nykyajan materiaalit ovat yleensä sellaisia ettei läheskään kaikkea tarvitse silittää.

Meilläkin tuntui eilen paljon kylmemmältä kuin tänään, vaikka eilen olikin pakkasta vähemmän, mutta kylmä viima sen sai aikaan.

finkinja kirjoitti...

MaaMaa,
kyllähän täällä (siis meidän aluella) saattaa olla pakkaspäiviä ja jopa joskus lunta (tällä korkeudella, 100 alempana lumi tulee vetenä alas), mutta yleensä pysyy nollan paremmalla puolella. Tuo kylmä tuuli tosiaan lisää kalseutta, se onnistuu meneen jokaisesta napin lävestä ja niskasta sisään!

Vaikka olen itse ollut kaupassa töissä en ole kauheesti sunnuntain aukioloja vastaan. Mutta kun täällä siitä sunnuntaityöstä ei saa kunnon korvausta, se kiukuttaa monia kaupoissa töissä olevia. Monet jopa haluaisivat olla sunnuntaivuorossa, jos siitä sais edes pikkasen paremman korvauksen.

Voi kun meidänkin mies silittäis vielä paitansa itse. Mutta jotenkin on päässyt siitä hommasta irti vuosien varrella, harmin paikka! Ja muutenkin kotihommat ovat jääneet mun hartioille ... onneksi tytöt ovat jo niin isoja että jakelen heille tehtäviä;) Mies hoitaa talohommat ym sellaiset asiat.

Susanne,
yritän tosiaan katsoa vaatteita ostaessa että ovat sellaisesta materiaalista ettei kaipaa kauheesti silittämistä:)

Yaelian kirjoitti...

Onpas teillä kylmää brrr! Entä sisällä, miten teillä siellä on? Täällä on nyt päivisin aika miellyttävää, siinä 17-18 astetta, mutta öisin sitten on kylmempää. Tänä talvena en oikein ole vielä kunnolla edes talvivaatteita käyttänyt.

Minkätakia tuo laki sunnuntai aukiolon lopetuksesta tuli teille? Musta ajatus, että voi aina mennä kauppaan, on ihan kiva.Täällä missä asun ei lauantaina ,joka täällä on pyhäpäivä, ole kaupat auki, mutta Tel Avivissa esimerkiksi on monta ruokakauppaa jotka on auki 24/7.

Mä inhoan silittämistä,eksä usein silitti mun puolesta....

finkinja kirjoitti...

Sisällä meillä on ihan mukavan lämmintä, alakerrassa on joku 22-23 astetta, yöllä tietty viilenee koska uuni ei ole päällä eikä patterit sitten lämmitä. Yläkerrassa ei ole vielä keskuslämmitystä joten siellä esikoinen saa nukkua melko viileässä.
Päivällä ulkona on asteita joku +5-10 nyt näinä päivinä. Yleensä tammi-helmikuussa päivälämpötilat ovat siinä +10-17 astetta. Talvivaatteet on käytössä ... huivit, käsineet, villasukat, toppatakit!

Tuo sunnuntainen aukiolokielto tuli enemmän kai katolisen kirkon painostuksesta. Sen takia, koska kaupan työntekijät ovat todalla huonosti palkattuja ja tekevät pitkiä päiviä yhdellä vapaapäivällä. Sunnuntai pitäis pyhittää lepopäiväksi ... Mutta monet työntekijät ovat todella itsekin todenneet että tekisivät sunnuntait hommia jos saisivat siitä korvausta tai kaksi vapaapäivää. "Sindikaatit" ovat yrittäneet kiristään työnantajia, mutta eihän heitä kukaan voi käytännössä koko ajan tarkistaa miten maksavat palkkoja.

sirokko kirjoitti...

Ymmärrettävää ettei kukaan halua pyhinä töitä paiskia samalla palkalla kuin arkena. Ei meilläkään kyllä tunneta pyhälisiä palkoissa. Kaupoista on suurin osa yksityisiä pikkuputiikkeja ja ruokakaupat tekevät töitä joka päivä, muut saattavat olla suljettuja ainakin puolipäivää.
Johan siellä on kylmä, hui sentään! Totta että kosteassa ilmastossa kylmä ja tuuli tuntuvat luihin asti, meillä pakkasen puolla varmaan jo jäädyttäisiin pystyyn, monet sisälläkin.

elsi kirjoitti...

Olen varma että minulla on silitysrauta....Jossain.

sateenkaari kirjoitti...

mina kanssa vihaan silittamista.itsellani ei ole montaakaan silitettavaa vaatetta,mutta miehella on.ja kun vaihtaa puhtaan paidan joka paiva,niin silittamista riittaa.
toivottavasti taalla turkissa pysyvat kaupat auki myös sunnuntaisin.siihen on niin tottunut.taallahan on paljon myös pikkumarketteja,jotka ovat auki 24/7. ravintoloita myös.usein kaymmekin yölla syömassa keittoa jossain.kun ollaan sellaisia yökyöpeleita.
vetta on satanut eilisesta lahtien oikein kunnolla.mutta ollut hiukan lampöisempaa.+12.

minna kirjoitti...

Tänne on edelleen luvassa -20 astetta huomisesta alkaen...Hilfe! :O

Inhoan silittämistä ja sen näkee aina jossain lojuvasta täysinäisestä pyykkikorista. Meidän kylällä yksi nainen perusti silitysfirman. Ihan hyvin pyyhkii hänellä eli töitä riittää eikä ihme ;)

Tuula kirjoitti...

Taallakaan ei ole kaupat auki sunnuntaisin...paitsi meidan "periferiakauppa". Ja arvaa kayko siella asiakkaita sunnuntaisin. Siis ihan kauheesti.

Ja mie en silita mittaan...

Anne kirjoitti...

Heippa! Mä en silitä enää mitään. :-P Onneksi on sellaiset silittämättä siistit työvaatteetkin... ;)

Anoppi pyykkää ja silittää työkseen. AIka käsittämätöntä, koska heillä haisee tupakalta kotona ja kaikki pyykitkin löyhkäävät.

Hyvää alkavaa viikkkoa!

anumorchy kirjoitti...

En minakaan silittamisesta nauti, mutta siina on yksi kiva puoli, silittamisen TUOKSUSTA tykkaan kovasti!

ebrufin kirjoitti...

Meilla silitetaan vaan lasten kouluvaatteet AINA, ja herran muutamakauluspaita...joskus terapoin itseani silittamalla aivan kaiken...pari kertaa vuodessa:)

Anonyymi kirjoitti...

Vai bakteerien tappamista... voi elämä, pieni bakteerikanta on aina hyväks eli maailman tylsin kotihomma: silitys! Delegoin sen siis Katalle... heh! Siis jos jotain edes tarttee silittää... Meillä oli tänä aamuna -17 astetta, oikein raikas ilma tehdä lenkki koiran kanssa =). Ja huomattavasti mukavampaa kuin vesisateessa! Mukavaa Loppiaista!
t. Mari

Marjut kirjoitti...

Hui ompa teilläkin kylmää. Meillä jo pitkään pakkasia, tuo - 10 on minustakin täällä paljon kylmempi kuin Suomessa, jäätävää on.
Ai silitystä* viheltelyä*

finkinja kirjoitti...

Se on jossain, jossain .... Elsi :D

Sateenkaari,
täällä on noita 24/7 kauppoja muutamia isommissa kaupungeissa. Ravintolat menevät kiinni normaalisti. Säälin kyllä ihmisiä jotka joutuvat oleen yöllä jossain marketissa töissä. Ja olen kuullut, että joissain isommissa kauppakeskuksien marketeissa osa porukasta on töissä yöllä täytten hyllyjä!!

Minna,
täällä on kanssa naisia jotka silittävät maksua vastaan. Kuulemma tienaavat ihan kivasti ... pitäisköhän muuttaa inhottava asia hyödylliseksi ja alkaa tienaamaan;)

Tuula, mutta jos se kauppa suljettaisiin sunnuntaisin niin ihan varmasti joku kolkuttelis ovelle;)

Anne,
niihin vaatteisiin/pyykkeihin tulee sitten mukava sivuaromi:D

Anomorchy,
joo se tuoksu on ihana. Sama kun tuot puhtaan pyykin ulkoa sisälle. Just äsken toin sisälle jäätynyttä pyykkiä ja laitoin uunin lähelle. Mikä tuoksu!

Ebru,
teen samanlaisia tempauksia myös pari kertaa vuodessa;)

Mari, teidän koira taitaa ainakin nauttia pakkasista? Vetääkö jo kelkaa?
Siitä vaan Kata hommiin, meillä myös nuorimmainen tykkää välillä silittää ... en siis joudu komentaa siihen hommaan!!

Marjut,
just tulin ulkoa ja tuossa meidän kadulla tuntu tuulen tunkeutuvan paidan sisään!!