lauantai 6. joulukuuta 2008

Oudot suomalaiset


Sain Ritviecavilta jo muutama viikko sitten haasteen kirjoittaa suomalaisten tavoista jotka saavat paikalliset pyörittelemään päätään tai kummastelemaan ääneen.
Olen yrittänyt miettiä ja muistella niitä eikä mieleeni tullut niin kauheesti asioita ...

Näin joulun alla olen kertonut tuttavilleni suomalaisten tavasta viettää itsenäisyyspäivää. Sytytetään kynttilät tiettyyn aikaan ja laitetaan ne vielä ikkunalle; katsellaan miten naispuolinen presidenttimme ottaa vieraita vastaan Linnassa ja vielä jaksamme seurata koko juhlaa parikin tuntia telkkarin välityksellä.

Korvatunturin joulupukki kävi meidänkin kaupungissa eräänä vuonna ja se herätti suurta keskustelua ja ihmettelyä kansassa. Miten me aikuisetkin voimme käyttäytyä Joulupukin edessä kuin olisimme pieniä lapsia?? Mies tapasi tämä korkea-arvoisen kutsuvieraan ja kertoi myöhemmin olleensa aivan häkeltynyt miten Joulupukki vaikutti häneen. Pukkia tapaamattomat eivät ymmärrä miksi uskomme johonkin valkopartaiseen vanhaan ukkoon ja tarinaan Korvatunturista ja tontuista.

Joinakin jouluina olen tarjonnut tuttaville ja sukulaisille perinteisen suomalaisen jouluaterian. Tarjolla on ollut kinkkua, peruna- ja porkkanalaatikkoa, rosollia, graavia lohta, pipareita, joulutorttua ... Vieraat söivät hiljaa maistellen, kommentoiden makean ja suolaisen sekamelskasta ... ja tunnustivat syöneensä kotona ennan kylään tuloa varmuuden vuoksi;) Suomalaisesta jouluateriasta parhaiten kelpasivat rosolli ja makeat jälkiruat.

Suomalaiset ovat outoa kansaa siinä suhteessa, että viemme vauvat ulos nukkumaan ja vielä saatamme jättään ne ulko-oven eteen yksin vaunuihin. Jokuhan saattaa varastaa vauvat, tai itikat tai ampiaiset purra. Tai kissa hypätä vauvan päälle. Ja lapsethan paleltuvat ulkona nukkuessa! Ja miten suomalaiset päiväkotitädit jaksavat pukea lapsia niin monet kerrat ja viedä ulos leikkimään ilmassa kuin ilmassa! Uloshan ei voi mennä, jos sataa vettä tai on liian kylmää!

Nautin joskus säikyttelemällä vähemmän tuttuja ja suomen tapoja tuntemattomia keskustelukavereita kertomalla miten suomalaiset menevät saunaan talvella ja juoksevat alasti ulos hankeen tai peräti jäiseen järveen uimaan. Vielä saatamme toistaa saman useampaan kertaan. Olemmeko todella hullua kansaa!!! Saunassa käynti ja se, että melkein kaikissa taloissa on sauna on vielä joillekin outo asia, saati sitten se että vielä saatamme hakata itseämme risuilla .... outoa kansaa!!

Meillä ei ole vessassa pöntön vieressä "bideetä" vain suomalainen käsisuihku. Pari kertaa vessassa käyneet ovat kyselleet miten hoidamme hygienian vessassa käynnin jälkeen? Ja minkä takia suihku roikkuu pöntön vieressä? Mutta me käytämme sitä "suihkua" tähän tarkoitukseen. Emme tarvitse erikseen "jalkojenpesuallasta" vessan pöntön veireen.

Kun lapsemme oli pieniä he olivat perineet suomalaisen tavan juoda maitoa aterioilla. Miten kala-aterian tai salamin kanssa voi joku juoda maitoa??? Tai juoda maitoa janoonsa jääkaappikylmänä?? Tämä tapa on kyllä jäänyt meiltä vuosien mittaan pois;) Jäätelöä ei myöskään saisi syödä talvella, ainakaan ihan pienet lapset. Järkytin monet kerrat kaupan tätejä kysymällä, miksi he eivät ole tilanneet jäätelöä talvikuukausina? Mutta eihän rouvakulta jäätelöä kukaan osta talvella! Kurkku tulee kipeäksi ja saa vaikka minkä taudin! Nykyään paikalliset ovat ottaneet mallia suomalaisista ja jäätelöä saa kaupasta ympäri vuoden;)

14 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Hauska postaus:-)
Mustakin on ollut aina kiva kertoa tuota saunajuttua, ja sitä uintia saunan jälkeen talvella, heh heh! T

Marita kirjoitti...

Mä paljastin eilen yhdelle kaverille, että lumi ON kylmää. Oli tosi hämmästynyt tiedosta..

Jätskiä ei saa täälläkään syödä talvella, eikä sisällä koskaan kävellä ilman sisäkenkiä koska viileiltä lattioilta saa kuolemantaudin.

Mutta meillä on sekä suomesta tuotu käsisuihku (erilainen kuin paikalliset käsisuihkut) mutta myös jalkojenpesuallas mistä en luopuisi ikinä! Niin kätevä kun lapset saa itse pestyä jalkansa keikkumatta kintut korkealla lavuaarissa :D

Sirokko kirjoitti...

Kivoja asioita sentään vaan löysit! Maidon juonti muuta kuin maitokahvina on muuten ollut täkäläisillekin kauhistuksen paikka, ja vielä kylmänä!
Samoin ei jäätelöä saa syödä talvella, jos vaikka sattuisi jostain löytämään... helpolla ei ainakaan.
Meillä käytetään talvipakkasen vertauskuvana pakastinta, eihän siellä ole kuin -23 astetta.. paaaaljon kylmempikin voi talvi vielä olla, mutta kyllä se pakastin yleensä riittää :) ymmärtämään.

Marjut kirjoitti...

Nuohan ne juuri ovat mitkä kauhistuttaa. Minun sauna -ja suomihullu mieheni juuri eilen taas hyppi lumihankeen ;) Minä en enää tarkene:))

anumorchy kirjoitti...

Minakin tykkaan kertoa tuosta vauvojen ulkona nukuttamisesta. Takuuvarma jarkytys paikalliselle kuulijalle!!

elsi kirjoitti...

Aika tyhjentävästi osasit kertoa Finkinjatar :o) Tuli vielä mielen yksi negatiivinen juttu. Viinan juonti kaatohumalaan asti....
Ja yksi positiivinenkin :o)
Ruoasta kiittäminen pöydästä noustessa .
Täällä kiitetään jos on kutsuttu ruokavieraita siinä vaiheessa kun ensimmäisen kerran nostetaan maljaa ja sitähän nostetaan aika ahkeraan mutta humala tila on harvinaisuus ainakin aikuisten kesken.
Sitten vielä jauhomakkarasta tykkääminen ja puuron syöminen vaikkei olla edes sairaina. ;o)

finkinja kirjoitti...

Yaelian,
kiitti. Varma juttu jos haluaa järkyttää ulkomaalaisia:)

Marita,
vai lumi kylmää;D
Mä unohdin ihan noi sisätossut! Meillä käytiin aikoinaan tappelua tossuista, nyt olen jo luovuttanut;)

Sirokko,
hyvä vertauskohde tuo pakastin, mites en ole sitä älynnyt;)

Marjut,
sinne vaan miehen kanssa yhdessä kierimään ;D Olis naapureilla ihmettelemistä:D

Anumorchy,
totta on!!

Elsi,
joo mä mietin laitanko tuon kaatohumalanjutun ... mies on kertonut paikallisille miten suomalaiset juhlii laivoilla!! Ei sitä kai osaa kuvitella ennen kuin näkee!
Niin tuo kiittäminen ... se on muuten ihan totta, ei kiitetä samalla tavalla pöydästä noustessa.

MaaMaa kirjoitti...

Hyviä ihmetyksiä keksit! :)
Saunarituaaleista on kyllä hauska kertoa, kun ovat kaikki aina ihan shokissa!
Mä juon edelleen ruokien kanssa maitoa ja ihmettelevät täällä kovasti.

Puuroa ei näiden mielestä sovi syödä kesäisin, ja kylpyamme on paaaaaljon suositumpi kuin suihku!

Muut Suomalaiset ihmeellisyyteni mäkin listasin blogissani jokin aika sitten Ritvan pyynnöstä :)

Leea kirjoitti...

Hei!
Mitä teillä käytetään ruokajuomana?
Ja miten kalsiumin saanti on varmistettu?

finkinja kirjoitti...

Leea,
ruokajuomana on vesi, mehu, olut, viini ...
Täällä juodaan kyllä maitoa muuten mutta ei ruan yhteydessä. Ja erilaisian jogurtteja on todalla paljon ja niitä käytetään paljon. Ja juustoja ym. Eli kyllä kalsiumia saa vaikka maitoa ei ihan sinällään joisi.

MaaMaa;
Puuroja täällä kyllä syödään, ei tosin kaurapuuroa eikä ehkä siinä määrin kuin Suomessa. Yks päivislasten herkku on hirssiryyneistä tehty puuro.

Joo ja amme on täälläkin suosittu, paras mahdollinen yhdistelmä on suihku ja kylpy;)

Anonyymi kirjoitti...

ILOA & VALOA ANNAn päivään! :)
Onnea toivottaa
Riitta (korndorfer)

finkinja kirjoitti...

Voi kiitos Riitta:)

Marjut kirjoitti...

Hyvää Annan päivää :)

finkinja kirjoitti...

Kiitos Marjut;)