lauantai 13. joulukuuta 2008

Lucijan päivä

Aurinko ilmestyi ilahduttamaan meitä tänään!!
Miten kivalta tuntuu, kun kylmä pohjoistuuli puhalsi pois sateet ja saadaan edes yksi päivä nauttia selkeästä ilmasta.

Nuorimmainen on päättänyt käydä mahdollisimman monta kertaa aamumessussa (joulukuun ajan aamumessu pidetään joka aamu kello 7.00) ennen joulua ja herätyskello täräytti soimaan tänään puoli seiskalta!!! Olin aivan unenpöppörössä enkä edes vaivautunut muuta kuin huikkailemaan muutaman sanan peittojen alta. Neiti lähti reippain mielin aivan yksin pimeään aamuun.

Seitsemän jälkeen soi esikoisella kello ja raahautui puoliunessa mahavaivoja valitellen pukeutumaan. Ei auttanut muuta kuin antaa maitohappotabletteja ja töihin vaan. Lauantaipäivä ja hommia tiedossa. Kävin aamupäivällä moikkaamassa kampaamolla mikä on tilanne ja kai oli vatsanväänteet menneet jo ohi ... tai sitten ei ollut aikaa valitella.

Kun herätyksiä oli ollut jo niin monet lauantai aamuna anivarhain
ja unet olivat häipyneet silmäkulmista kauas pois ei auttanut muuta kuin nousta ylös puuron keittoon. Ja siitä se päivä taas lähti käyntiin ... pesukoneiden tyhjentämistä, kauppa, kahvit + turinoita ystävän kanssa ... kotona siivousta ja ruanlaittoa.Tämän päivän "must" oli laittaa jouluruoho kasvamaan. Se on perinteinen joulutapa ja yleensä jouluruoho laitetaan joko Barbaran päivänä tai sitten Lucijan päivänä viimeistään. Ylimmässä kuvassa on meidän siemenet tänään kylvettynä ja tuollainen runsas vihreä mätäs niistä pitäisi kasvaa jouluun mennessä;) Kyllä se on joka vuosi onnistunut ja jouluksi laitetaan kuusen alle seimen viereen. Anoppi kyllä epäili minun tapaa laittaa siemenet pumpuliin kasvamaan (niin kuin rairuoho Suomessa) ... eihän siitä mitään voi kasvaa. Mutta monena vuotena meidän ruohot ovat vihreämpiä ja runsaampia kuin anopin :) Jouluruoho kuvaa kuolemaa ja uudelleen syntymistä ja sen mukaan miten se kasvaa ennustettiin seuraavan vuoden satoa ja hedelmällisyyttä. Joissakin alueilla laitetaan vielä kynttilä tuohon keskelle mätästä ja pidetään asetelmaa pöydällä.

Jouduin jättämään postauksen kesken (onneksi muistin tallettaa) ja lähdin ystävän kanssa Metroon ostoksille. Hänen pitä mennä ostamaan asiakkaille joululahjat ja mä menin mukaan siinä toivossa, että jotain pientä kivaa löytyis. Ja löysinkin miehelle lahjaksi ihanan pehmeän fleecetakin ja oveen koristeen (meinasin tehdä itse mutta se on jäänyt sateiden takia ja aika alkaa loppua). Vielä keräsin koriin korttitarvikkeita ja nuorimmaisen luokkakaverille lahjan (vetivät summamutikassa hatusta nimilaput ja nuorimmaiselle sattui pojan nimi). Varma lahja on kuulemma hyvän tuoksuinen deo ja jotain pientä vielä siihen lisäks;)

Oli aivan outoa olla näin myöhään lauantai-iltana ostoksilla ja kauppa oli vielä täpöten täynnä :O Eikö ihmisillä ole muuta tekemistä lauantai-iltasin kuin kierrellä ja törsätä kaupoilla????

7 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Hieno ruoho, onko se vehnänjyvistä?

Marjut kirjoitti...

Sunnuntaita täältä tuulesta ja tuiverruksesta.

finkinja kirjoitti...

Yaelian, joo nuo on vehnänjyviä. Me istutetaan tuo mätäs sitten joulun jälkeen kasvimaalle ja kesällä meillä on tähkiä;)

Marjut,
samat tuulet ja tuiverrukset täällä taas!

Sirokko kirjoitti...

Jännä että kasvatetaan jouluruohoakin, meillä tapa on ollut vain pääsiäisenä. Mutta tuo onkin hyvä idea istuttaa puutarhaan, siellä sitten vilja heilimöi ja saa 'kuivakukatkin' saman tien.

finkinja kirjoitti...

Mä teen kesällä kimput laventelista ja viljan tähkistä;)

Jonna kirjoitti...

Ensinmäistä kertaa kuulen jouluruohosta, mielenkiintoista.

kirsi kirjoitti...

Mielenkiintoista tosiaankin.

Taalla pilveilee ja satelee vetta valilla. Yksin kotona koirien kanssa, muut lahtivat pizzalle.