sunnuntai 24. elokuuta 2008

Pasiflora/Kärsimyskukka (lat. Passiflora)
Näin tämän köynnöksen eilen ystäväni luona ja otin heti mukaani muutaman hedelmän. Kärsimyskukan hedelmä on kuulemma syötävä ja rohdoskasvi, mutta jätin maistamatta. Laitoin ikkunalle kuivumaan, tarkoituksena olisi kokeilla lähteekö siemenistä kasvamaan uusi kasvi meidän pihalle:)
Kärsimyskukan kukinnot on todellä jännän näköisiä ja hedelmät ovat kirkaan oranssin värisiä palloja. Pitää kuulemma aruingosta ja meillähän sitä riittää. Voisin laittaa sen vaikka tuohon viiniköynnöksen viereen kasvamaan.

12 kommenttia:

anumorchy kirjoitti...

Juu tuohan kasvaa hullun lailla. Olen kasvattanut kerran siemenesta ja tana kevaana ostin taimen. Kasvoi kauheaa vauhtia isossa ruukussa parvekkeella, kukki kovasti ja hedelmiakin tuli noin 40. Hyvia, viimeset viela jaakaapissa. Kukkien polyttymista avustin pienella maalipensselilla, kun taalla ylailmoissa ei ehka hyonteisia ole tarpeeksi. Edellinen kasvi karsi talvella tuulista. Mutta koska on noin nopeakasvuinen, voi olla etta ostan ensi kevaana taas uuden taimen.

S. kirjoitti...

Joo, nama ovat ihania ja tosiaan kasvavat ainakin taalla vauhdilla. Pidan myos niiden erikoisesta kukasta.

finkinja kirjoitti...

Anumorchy, eli kyllä varmaan tulee kasvaan täällä meilläkin. Jos kasvaa niin sit pitää maistaa noita hedelmiäkin. Olin eilen hieman epäluuloinen niiden suhteen;)

S., kukat on todella jänniä! Onko tuota toisen väristä olemassa?

anumorchy kirjoitti...

Etsin Googlesta ja loysin passiflora alata nimisen lajikkeen jolla on punaiset kukat. En jaksanut kylla tutkia mita muita ominaisuuksia silla on. Yleensa kukat on just tuommoisia sinivalkoisia. Hedelmat on namia, tosin aika voimakas trooppinen maku. Jos pidat mangosta ja guyavasta, niin kylla tastakin. Onko teilla naita hedelmia myytavana torilla tms?

Yaelian kirjoitti...

Mullakin noita on 2 kpl, toinen ostettu ja toinen siemenestä kasvatettu. Kasvavat tosi hurjaa vauhtia, jopa sisällä, jos valoa saavat.

Hei Anumorchy, kuinka kauan kesti ennenkuin tuli niitä hedelmiä? Mulla oli toinen ihan rehevä, vaikka sisällä kasvoikin ikkunan vieressä, nyt kun muutin,jouduin niitä kovasti parturoimaan, mutta nyt ne ovat paremmassa kasvupaikassa kuin ennen muuttoa. Ei ole vielä tullut kukkia kertaakaan, vaikka toinen on ollut jo puolitoista vuotta mulla.

finkinja kirjoitti...

Anumorchy, en ole nähnyt noita hedelmiä torilla, ehkä ne ei ole tarpeeksi arvokkaita ¨myytäväksi tai ihmiset ei osaa niitä käyttää;)
Googletin itsekin tuota kasvia ja näin noita punaisia kukkia. Kivan näkösiä nekin, mutta täällä varmaan ei niitä ole.

Yaelin, meinasinkin kysyä onko kukaan kasvattanut niitä siemenestä. Pitää laittaa ruukkuun kasvaan;)

ii kirjoitti...

Siis onko tämä sama kuin passion-hedelmä??

Kyselee epätietoinen joka vain toivoo asuavansa niin rehevillä seuduilla että niillä tällaisia kasvaisi mutta on kyllä toisaalta ihan tyytyväinen vuoden omena- ja pihlajasatoonkin.

anumorchy kirjoitti...

ii-on sama juu.
yaelian-ostin kevaalla maaliskuussa kai n. 70-cm taimen joka kasvoi 2-3 kk aikanna ainakin 4-metriseksi ja alkoi kukkia kovasti. Hedelmat kypsyi heinakuun lopulla ja elokuun alussa viimeiset. Kypsa= putoaa maahan. Edelline siemenesta kasvettu sai myos alkunsa kevaalla, muttei ihan noin isoksi kasvanut. Mulla on ulkona itaisella parvekkeella, ehka suora aurinko innostaa kukintaa paremmin.

finkinja kirjoitti...

Nyt olen todella innostunut kasvattaan tätä köynnöstä:) Toivottavasti lähtee kasvaan noista siemenistä ja saan paljon hedelmiä. Jos ei lähde, niin käyn ystävän pensaasta ottaan uusia alkuja;) Täällä tämä kasvi tuntuu kasvavan puutarhoissa villiintyneenä.

Anonyymi kirjoitti...

Hei Anna ja perhe.
myöhästyneet onnittelut 16 v hääpäivän johdosta .Häänne olivat ihanat,niistä jäi vieraallekkin mielettömästi ihanii muistoja.Olen surullisena lukenut kolin sairastumisesta,tsemppiä äitikin on edelleen keskuudessamme vaikka ennuste oli ihan karmee,Haimasyöpä vie yleensä nopeasti pari tuttua mennyt puolen ja vuoden päästä diakn.äidillä lepovaihe tannik..2009 kaks vuotta tulossa.ihanaa oli että isän kuolemasta ollaan selvitty eteenpäin,sillon näytti huonolta.elikkä elämä saattaa yllättää kovasti voimia teille.Ulkomailta Utulasta.ystäväsi Bisse

mamãe kirjoitti...

Minäkin katsoin, että kovasti näyttää passionhedelmän kukalta ja sehän se siis on :) Tuoksuu tosi hyvälle, mäkin ajattelin meidän puutarhaan laittaa. Se antais kans kivaa varjoa jos siitä laittais ikäänkuin seinämän tukikeppien avulla.

Hedelmistä kannattaa tehdä vaikkapa ihanaa mehua. Sisältö siemenineen tehosekoittimeen ja sekaan tarvittaessa tilkka mehua. Huristelun jälkeen siivilän läpi ja laimennus ja sokerointi kunnes suuhun sopivaa. Yks mun suosikkimehuista!

finkinja kirjoitti...

Kiitos onnitteluista Bisse;)
Päivä kerrallaan mennään ja mies voi ihan hyvin tällä hetkellä, ei murehdita turhaan etukäteen. Voi teillekin:)

Mamae, tuota mehua pitääkin kokeilla;)
Mä mietin juuri, et mihis pistän tuon kasvamaan jos alkaa edes kasvaa. Kiiwit tekee jo ison varjon, vois tietty laittaa tuohon viiniköynnösten viereen.....